Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul din Iran şi falia care duce în Marea Neagră

ro

12 Aug, 2012 15:16 2343 Marime text

Gheorghe Mărmureanu, preşedintele onorific al Institutului de Fizică a Pământului, a declarat la România TV că nu avem de ce să ne facem griji: un seism cu o magnitudine de peste 7 nu va avea loc în curând, potrivit analizelor.

Gheorghe Mărmureanu a declarat că există o intensificare a activităţii seismelor în zona Iranului, unde, ieri, au avut loc două cutremure de 6,4 şi 6,2, care au produs victime şi pagube materiale.

"Este o linie seismică care leagă Caşmirul şi ajunge în Marea Neagră, la Turcia, unde au loc cutremure foarte puternice. În Iran a fost un cutremur de suprafaţă, la 6,3, cele de suprafaţă sunt extrem de puternice", a spus Mărmureanu.
Seismologul a precizat că în această zonă este o populaţie săracă, cu clădiri construite prost, de aceea sunt şi atâtea victime şi pagube.

Mărmureanu a precizat că niciodată aceste cutremure nu au avut impact asupra cutremurelor de mare adâncime din Vrancea.

"Cele din Vrancea nu sunt activate de cutremurele de mică adâncime. Cele din Vrancea sunt la adâncimi mari, e cu totul altceva. Şi în Vrancea pot să fie cutremure de 6 şi ceva, dar nu au nicio semnificaţie, nu sunt periculoase. În 1990 am avut 6,7 şi apoi noaptea a fost 6,2 - nu s-a întâmplat nimic. E adevărat că te sperii, dar în Vrancea seismele de 6 nu sunt periculoase", a subliniat seismologul român.

Acesta a precizat că oricând poate fi un cutremur de până la 7, care însă nu produce pagube. "Un cutremur peste 7 nu va avea loc în curând, în următorii mulţi ani. E distanţă mare în timp. Nu este o predicţie, este o analiză".

sursa: rtv

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii