Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Albu oferă lămuriri Discuţii între Adrian Pintea de la APIA și un fermier român

ro

02 Oct, 2016 14:42 2521 Marime text
Agroinfo.ro anunţă că a asistat la discuţia în particular dintre un fermier român şi şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Potrivit jurnaliştilor de la agroinfo.ro, conversaţia dintre cei doi „dezvăluie lucruri aberante sau extrem de grave despre plata subvenţiilor. Condiţii absurde impuse fermierilor la încasarea banilor sau subvenţii care încurajează invazia porcilor mistreţi şi distrugerea terenurilor“.
 
Fermierul despre care cei de la agroinfo.ro vorbesc este Gheorghe Albu, fermier din Viişoara, judeţul Constanţa, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Se pare că acesta exploatează aproximativ 6.000 ha şi este unul dintre cei mai mari fermieri din ţară.
 
Jurnaliştii de la agroinfo.ro spun că Gheorghe Albu ar fi avut o conversaţie cu Adrian Pintea, director general APIA la care ei ar fi participat.
 
„Gheorghe Albu: Mai e cu putință de a se mai restrânge schemele astea de plată. Sunt atât de multe și multe dintre ele sunt aberante. Vă dau pachetul 7 cu gâsca cu gât roșu (măsura 10 plăți pe agro-mediu n.r.) în care ne obligă să lăsăm 5% din suprafață nerecoltată, să lăsăm porumbul pe știulete. Și paradoxul este următorul: gâsca asta nu trăiește în culturi, ea trăiește numai pe suprafețele recoltate, numai pe fânețe și așa mai departe. Deci, ea nu va veni acolo să mănânce porumb. Doi, inserția porumbului e la un metru, motiv pentru care ea fiind mică nu ajunge să mănânce. Și asta nu face altceva decât invazie de porci mistreți, pentru că ăia o să mănânce acest porumb. Dar, mai mult decât atât, traducerea a fost greșită prin PNDR în sensul că atunci s-a impus 5% pierdere, să rămână pe suprafață și traducerea a spus: nu, 5% să rămână pe știulete. Dacă se mai poate face ceva pentru că sunt și banii irosiți și nu facem altceva decât încurajăm înmulțirea animalelor sălbatice.
 
Adrian Pintea, șeful APIA: Față de 2015, 2016 vine cu multe simplificări. Deja s-a înființat un grup de lucru la nivelul APIA, împreună cu cei de la Ministerul Agriculturii, ca să lucrăm pe noua legislație, să simplificăm. Sunt prea multe scheme de plată, 89, luându-le pe toate sunt extraordinar de multe și lucrăm la ele, să vedem ce eliminăm. Cum a fost, acum îmi vine în minte, schema cu viermii de mătase unde nu am avut nicio cerere (pentru campania agricolă 2015 APIA  a acordat sprijin cuplat și pentru viermi de mătase n.r.)“
 
Dialogul integral poate fi citit pe agroinfo.ro.
 
„Au fost discuții informale la care au participat mai mulți producători agricoli din țară“
 
Contactat de ZIUA de Constanţa, Gheorghe Albu a precizat că a participat la o Gală de premii în cadrul căreia au participat şi reprezentanţi din instituţiile publice cu care ar fi avut conversaţii informale. Producătorii ar fi încercat să sugereze simplificarea procedurilor de acordare a subvenţiilor şi s-au pus în discuţie diferite probleme.
 
”Am participat la Gala premiilor PRIA Agriculture, unde am primit și un premiu pentru înființarea perdelelor forestiere în județul Constanța. La eveniment au participat și reprezentanți din deconcentrate, din instituțiile publice. Au fost discuții informale la care au participat mai mulți producători agricoli din țară și reprezentanții autorităților publice. Fiecare producător a încercat să sugereze simplificarea procedurilor de acordare a subvențiilor, s-a discutat despre problema vânzării terenurilor agricole, despre problema creditării producătorilor agricoli cu reprezentanții instituțiilor financiare prezente, pentru că trebuie făcute niște scheme de plată specifice sectorului agricol. A fost o întâlnire interesantă și de bun augur,  am fost mulțumit de participarea la acest eveniment”, a declarat pentru Ziua de Constanța, Gheorghe Albu.


Citeşte şi 

Şi-a făcut o cramă la Viişoara
Milionar în euro, un fost secretar de stat a ajuns să se plângă de birocraţie!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii