Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Georges Méliès. De ce îl omagiază Google. Ce a făcut deosebit de i-a fost creat un Doodle special azi (galerie foto+video)

ro

03 May, 2018 02:27 2032 Marime text
Georges Méliès. În cinstea lui  Georges Méliès. Așa anunță, azi, pe scurt, Google, în pagina de start, unde i-a creat un Doodle nou.

Georges Méliès. Ocupație: actor, regizor de film, animator, editor de film, scenarist, magician, cineast, producător de film, director de imagine, actor de film.

Georges Méliès (n. 8 decembrie 1861, Paris, Franța - d. 21 ianuarie 1938), pe numele său complet de Marie-Georges-Jean Méliès este primul realizator de filme francez.

S-a născut la Paris într-o familie de fabricanți de încălțăminte. Un timp lucrează împreună cu tatăl său. Îl atrage însă arta prestidigitației și magiei, o vocație din copilărie, potrivit Wikipedia.

Cumpără teatrul „Robert Houdin” din Paris, teatru înființat de vestitul prestidigitator cu același nume. Este un om foarte bogat mai ales după căsătoria sa, soția aducându-i în cont o sumă mare (o jumătate de milion de franci aur).

Teatrul achiziționat care cunoaște și el o mare afluență de spectatori completează din plin aceste venituri.
 
Operă artistică
Fiind unul dintre primii spectatori ai „minunii” sfârșitului de secol XIX -lea, cinematograful, bănuie importanța afacerii care se ivește la orizont și propune lui Antoine Lumiére să cumpere aparatul pentru fiul său. Acesta refuză spunându-i că cinematograful nu va rezista în timp, se va demoda. Timpul a dovedit că dacă și-ar fi vândut invenția ar fi avut de pierdut foarte mult.
 
Méliès nu renunță la idee și cumpără de la un optician londonez, William Paul, un aparat, iar de la firma Kodak pelicula virgină, realizând ulterior primele filme. Acestea nu reprezentau nimic deosebit de cele făcute de Lumiére sau cele ale lui Edison pentru Kinetoscop.
 
Originalitatea lui Méliès în realizarea de filme va apare odată cu folosirea trucajului. Folosirea acestei tehnici de filmare este sugerată de o întâmplare: filmând în Piața Operei din Paris, un omibus se transformă într-un dric. Analizând ce s-a întâmplat constată că blocarea pentru un timp a aparatului și repornirea lui, ținând cont că circulația vehiculelor curge, în locul omnibuzului care a trecut acum se filmează un dric. Astfel va produce în octombrie 1896 filmul Escamotage d'une dame (Dispariția unei doamne), apoi Voiajul în lună (titlu original: Le voyage dans la lune), realizat în 1902.
 
De aici începe activitatea de deschizător de drumuri în arta filmului a lui Georges Méliès.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii