Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

George Maior - SRI nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana. Am acordat atentie asupra riscului ca grupari extremiste sa deturneze miscarile de protest legitime

ro

30 Sep, 2013 14:01 1085 Marime text
Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana, dar a transmis peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 legate de "riscurile si beneficiile implementarii proiectului", a declarat luni directorul general al Serviciului, George Maior, care a fost audiat de comisia parlamentara pentru controlul SRI.

Acesta a precizat ca proiectul de exploatare miniera constituie "s-a aflat permanent in atentia Serviciului" deoarece este vorba de o "problema de securitate nationala": "Prin complexitate si implicatii majore in plan economi, social, de mediu si patrimoniu, fara a omite unele ecouri in planul relatiilor internationale ale Romaniei, Rosia Montana constituie din perspectiva SRI o problema de securitate nationala".

Acesta a sustinut ca SRI a abordat aceasta chestiune de maniera neutra, echilibrata", atat din perspectiva unor riscuri de afectare a echilibrului ecologic, patrimoniu national, climat social, cat si al atentiei fata de "actiunile interesate menite sa influenteze interesul national" sau al unor grupari extremiste care ar putea deturna "miscarile de protest de altfel legitime".

Maior a notat ca "potentialul de exploatare" este estimat in Europa ca fiind "foarte mare".

De asemenea, SRI a relevat "necesitatea stabilirii valorii si structurii geologice exacte si riscul aparitiei unor blocaje in implementarea deciziei".

George Maior nu a dorit sa raspunda la intrebari, afirmand: "Veti intelege limitele comunicarii noastre pe aceasta problema".

Intrebat la ce s-a referit seful SRI atunci cand a vorbit de riscul de deturnare a protestelor de catre grupari extremiste, seful comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a precizat ca rolul Serviciului este "acela de a informa beneficiarii legali daca exista aceste tendinte sau fenomene ca un protest legitim sa fie denaturat in alte scopuri".

"Nu am vazut ca proteste legitime sa fie denaturate intr-un scop negativ de catre elemente de tip extremist", a notat acesta.

Sursa: Hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii