Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

ro

01 Mar, 2019 21:42 3306 Marime text
Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 1 martie 2019, la Forumul Economic de la Delphi, cu o intervenție în cadrul sesiunii “Whereis Europe heading to?”.

Panelul, organizat în cooperare cu Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), a beneficiat de prezența unor oficiali europeni, reprezentanți ai mediului academic și ai unor think tank-uri din UE: prof. Loukas Tsoukalis, președintele Hellenic Foundation for European & Foreign Policy, prof. Jean Pisani-Ferry, European University Institute din Florența, prof. Jacques Rupnik, Sciences Po Paris, dr. Daniela Schwarzer, director al GermanCouncil on Foreign Relations, Sandro Gozi, fost secretar de stat pentru afaceri europene la Cabinetul prim-ministrului Italiei. 

Încalitate de reprezentant al Președinției României la Consiliul UE, ministruldelegat pentru afaceri europene a prezentat contribuția României, în calitate de Președinție a Consiliului UE la consolidarea construcției UE, precum și o viziune asupra viitorului proiectului european, axată pe trei concepte-cheie: convergență, cooperare inclusivă, coerență. A arătat că cei trei „C” fundamentează ideea de coeziune la nivel european, tema centrală a Președinției române a Consiliului UE. 

Ministrul delegat pentru afaceri europene a evidențiat importanța convergenței atât din perspectivă politică, cât și economică. A arătat că avansarea marilor proiecteale Uniunii a fost și va fi posibilă numai pe baza convergenței viziunilor și intereselor statelor membre. Unitatea statelor membre a fost demonstrată pe tot parcursul procesului de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Președinția României la Consiliul UE este pregătită să asigure un cadru imparțial de dialog pentru continuarea discuțiilor privind Brexit.

Ministrul delegat a subliniat importanța agreării viitorului Cadru Financiar Multianual cât mai curând, evidențiind negocierile intense care auloc pe durata Președinției române, cu scopul obținerii unui acord în toamna acestui an. A arătat că bugetul european post-2020 are potențialul de a reduce decalajele de dezvoltare dintre statele membre și de a asigura convergența economică la nivel european.
În intervenția sa, George Ciamba a evidențiat rezultatele foarte bune pe care Președinția română le-a înregistrat în primele două luni de mandat. A precizat că prin voința politică a guvernului de la București s-a ajuns la un acord în Consiliu în ceea ce privește Directiva Gaze, un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană.

Ministrul delegat s-a referit și la exemplul închiderii directivei privind drepturile de autor, un alt succes al negocierilor în Consiliu. A reiterat interesul României de a sprijini, ca Președinție a Consiliului UE, eforturile de consolidare a rolului UE la nivel regional și global, prin menținea unui angajament și a unei acțiuni coerente și eficiente cu privire la partenerii din Balcanii de Vest și înraport cu cei din Vecinătatea Estică, care urmăresc să avanseze în relația cu Uniunea Europeană. Ministrul delegat s-a referit la angajamentul ferm al României de a avansa cât mai mult dosarul privind extinderea, o investiție pe termen lung pentru o Europă puternică și unită.
A evidențiat totodată importanța transmiterii unui un mesaj clar și pozitiv cu privire la viitorul UE cu ocazia Summit-ul informal de la Sibiu din 9 mai.

În marja forumului, ministrul delegat pentru afaceri europene a avut o întâlnire bilaterală cu Christos Stylianides, comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor. Cu acest prilej, oficialul român a reiterat sprijinul pentru mecanismul UE de protecție civilă din perspectiva rolului esențial pe care îl are în coordonarea răspunsurilor în situații de criză în Europa și în întreaga lume.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii