Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garda de Coastă, la bilanț. Ce activități au desfășurat polițiștii de frontieră pe anul 2018

ro

15 Feb, 2019 15:14 1675 Marime text
În data de 15.02.2019, începând cu ora 12.00, la sediul Gărzii de Coastă, a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului comisar șef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a prefectului județului Constanța Dumitru Dan Jeacă și a altor invitați din cadrul instituțiilor cu care Garda de Coastă cooperează.

Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Laurențiu-Cristian Cicu, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2018.

Anul 2018 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
 
Valori de trafic
 
În anul 2018, la Punctele de Trecere a Frontierei cu specific rutier din competența Gărzii de Coastă s-au înregistrat următoarele valori de trafic: aproximativ 2.722.190 persoane, din care 1.804.264 cetăţeni U.E. şi 917.926 cetăţeni non-UE  și 765.439 mijloace de transport.
 
Fapte ilegale constatate la frontieră
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza prevenirea si combaterea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2018, au fost constatate 650 infracţiuni și au fost aplicate 739 contravenţii cu o valoare de 356.535 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 29.277.800 lei.
 
Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi
 
Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.
         
Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.
         
În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 39 de cazuri de treceri ilegale a frontierei de stat, în care au fost depistați 127 cetățeni străini, în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera de stat. 
         
În privinţa traficului de migranţi, au fost înregistrate 25 cazuri în care au fost implicați 15 facilitatori (9 Moldova, 4 Turcia și 2 din Bulgaria) care au facilitat trecerea ilegală a frontierei de stat a 102 migranţi.

La frontiera maritimă nu au fost înregistrate cazuri de transporturi de migranți cu ambarcațiuni, cazurile de migrație ilegală înregistrate în anul 2017, neavând continuitate în anul 2018.

”Astfel, considerăm că măsurile dispuse de Garda de Coastă pentru securizarea frontierei maritime, cercetările făcute în fiecare caz, care au dus la identificarea și arestarea călăuzelor, dar și buna cooperare între statele riverane Mării Negre în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, în special cu autorităţile de frontieră din Bulgaria și Turcia, au dus la descurajarea eventualelor încercări ale traficanților de a mai traversa Marea Neagră pentru a ajunge în România.”, transmite Garda de Coastă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii