Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gândul.info. Cine face legile în România 1 din 10 parlamentari este condamnat, urmărit sau trimis în judecată într-un dosar penal

ro

24 Feb, 2015 10:25 1351 Marime text
Pe lângă cei 16 parlamentari deja ieşiţi din Legislativ ca urmare a condamnării, arestării sau incompatibilităţii decise definitiv de instanţă, alţi 52 scriu şi modifică astăzi legi, ca senatori şi deputaţi în funcţie, având în acelaşi timp fie o condamnare definitivă cu suspendare, fie statutul de urmărit penal sau de trimis în judecată de procurorii DNA pentru suspiciuni de corupţie ori de ANI pentru conflict de interese, relatează gândul.info.

Analiza situaţiei dosarelor penale în care sunt menţionate numele de senatori ori deputaţi în funcţie relevă că, la fiecare zece parlamentari, unul este fie urmărit penal, fie trimis în judecată, fie deja condamnat definitiv, continuându-şi totuşi mandatul în condiţiile unei pedepse cu suspendare.

Gândul.info a inventariat cele 52 de astfel de cazuri, dar şi domeniile de legiferare de care se ocupă astăzi fiecare, în Parlament. Mulţi sunt membri sau chiar preşedinţi ai unor importante comisii (Juridică, Apărare, Control a activităţii SRI, Administraţie, Economică, Buget, Transporturi, Sănătate, Învăţământ), alţii conduc grupurile parlamentare în care activează. Cu excepţia Monicăi Iacob-Ridzi, care va fi revocată ca urmare a arestării, în statutul celor 7 actuali parlamentari condamnaţi definitiv şi irevocabil, nu s-a schimbat nimic după decizia instanţei.

Săptămânal, Parlamentul primeşte cel puţin o cerere de avizare a arestării sau urmăririi penale a unui senator sau deputat. Numai în luna februarie, procurorii au făcut astfel de sesizări pe numele unor foşti miniştri ca Ioan Ariton, Elena Udrea sau Varujan Vosganian. Zilele trecute, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea definitivă şi irevocabilă a Monicăi Iacob-Ridzi la 5 ani de închisoare cu executare. Au existat însă şi alte trei condamnări de parlamentari în dosare penale, mai puţin vizibile. Este vorba de cea a deputaţilor UDMR Mate Andras şi Karoly Kerekes la 6 luni, respectiv la 1 an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în urma angajării unor rude la birourile parlamentare, rămase definitive, dar şi de cea a deputatului PSD Vasile Gliga la 1 an de închisoare cu suspendare, care poate fi însă contestată, relatează gândul.info.

Dinspre DNA au venit, pe de altă parte, decizii de începere a urmăririi penale pe numele lui Sebastian Ghiţă sau al lui Vlad Cosma, trimis deja în judecată şi într-un dosar din 2014, cu suspiciuni de luare de mită.

Dacă în cazul arestării unui demnitar ca urmare a primirii unei pedepse cu executare mandatul acestuia încetează la scurt timp, în situaţia condamnărilor penale cu suspendare, ca şi în cazul arestării preventive, a urmăririi penale pentru corupţie sau a trimiterii în judecată de către ANI sau DNA, parlamentarii îşi continuă activitatea în Legislativ, ocupând aceleaşi funcţii în comisiile de specialitate sau în grupurile politice.

Analizând dosarele penale deschise în ultimii patru ani, gândul.info a identificat 52 din cei 564 de senatori şi deputaţi aflaţi în funcţie care sunt, în acelaşi timp, fie condamnaţi, fie urmăriţi penal, fie trimişi în judecată pentru conflict de interese ori pentru suspiciuni de corupţie. Patru dintre ei iau decizii legate de legile în domeniul apărării şi securităţii naţionale, având acces la documente cu caracter secret. Alţi patru se ocupă de legislaţia în domeniul administraţiei şi un număr egal de cea în domeniul transporturilor şi al energiei. Trei sunt membri ai Comisiei pentru industrii şi tot atâţia activează în comisiile juridice ale Parlamentului care avizează fiecare act normativ. Patru urmăresc deciziile legate de Buget şi trei fac politicile economice ale României. Cei mai mulţi, şase, populează Comisia pentru Drepturile Omului, doi controlează Guvernul pe politică Externă, câte doi elaborează legislaţia în agricultură, învăţământ, sănătate, muncă, iar unul este membru al Comisiei de control a activităţii SRI.


Citeşte integral pe http://www.gandul.info/politica/cine-face-legile-in-romania-1-din-10-parlamentari-este-condamnat-urmarit-sau-trimis-in-judecata-intr-un-dosar-penal-13869367


Sursa: gandul.info
Sursa foto: gandul.info
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii