Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Front comun Percheziții în România și Franța, pentru destructurarea unei grupări infracționale

ro

09 Feb, 2016 17:51 1383 Marime text
 
Poliția Română și procurorii DIICOT au desfășurat, astăzi, o acțiune în cooperare cu autoritățile franceze, pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în trafic de persoane, furt calificat și infracțiuni la regimul de protecție a copilului. 18 persoane au fost conduse la audieri, la sediul Poliției Române, respectiv al Jandrameriei Franceze.
 
În cadrul acțiunii, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, dintre care zece în România și patru în Franța. Au fost depistați și conduși la sediul Poliției Române, respectiv Jandrameriei Franceze, 18 persoane, dintre care şapte în România și 11 în Franța – membri ai grupării, opt martori și patru copii minori, aceștia urmând a fi încredințați unor membri ai familiei sau repatriați.
 
Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal înregistrat la Tribunalul din Meaux - Franța și instrumentat de Oficiul Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante din cadrul Direcției Poliției Judiciare a Jandarmeriei Naționale Franceze.
 
Cooperarea cu polițiștii români a fost demarată în urmă cu aproximativ opt luni de zile, timp în care au fost identificați membrii grupării și s-a stabilit modul de acțiune al acestora.
 
În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2014-2015, principalii membri ai grupării ar fi racolat persoane din România pentru a se deplasa cu mai mulți copii minori în Franța, unde erau instruiți și trimiși să cerșească și să fure, de regulă din buzunare. Aceștia ar fi acționat cu precădere în parcul de distracții Disneyland Paris, în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franței (TGV) și locurile foarte aglomerate (metrou, piețe publice). Pe parcursul cercetărilor, s-a stabilit că unii copii ar fi strâns în anumite zile până la 7.000 de euro.
 
La acțiunea desfășurată pe teritoriul Franței au participat jandarmi și polițiști francezi, reprezentanți ai Oficiului European de Poliție EUROPOL, reprezentanți ai serviciilor locale de protecția copilului, reprezentanți ai Ambasadei României la Paris și atașatul de afaceri interne român acreditat în acest stat.
 
Pe raza județului Dolj, au participat la acțiune, împreună cu polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj și polițiștii Direcției de Investigații Criminale, trei anchetatori francezi și ofițerul de legătură al Jandarmeriei Franceze la București.
 
Persoanele depistate vor fi audiate, urmând a fi prezentate magistraților, cu propunere de luare de măsuri privative de libertate în vederea continuării cercetărilor, respectiv a predării lor autorităților franceze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii