Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fregatele Ferdinand și Regina Maria ar putea fi modernizate de o companie suedeză

ro

11 Dec, 2015 19:24 2537 Marime text
 
Prin luna august, fostul ministru român al Apărării Mircea Duşa anunţa că în această toamnă va fi demarat un proces de modernizare a celor două fregate românşti de tip T22.
 
Ei bine, acum, reprezentanţi din domeniul Apărării suedeze şi ai companiei Saab AB - care afirmă că însumează 27% din cheltuielile mondiale pentru materiale în domeniul Apărării - şi-au exprimat interesul faţă de modernizarea fregatelor româneşti Ferdinand şi Maria. Cel puțin așa relatează site-ul BussinesReview.eu.
 
"Până în prezent am livrat peste 230 de sisteme de capacitatea celor căutate de către Marina română", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Saab AB în România Robert Daunfeldt.
 
Acesta a susținut că programul de modernizare al companiei corespunde "exact nevoilor României, care deţine nave vechi, depăşite". "Ceea ce diferenţiază sistemul nostru de al concurenţei este faptul că noi putem, cu aceeaşi configuraţie de bază, să extindem capabilităţile" ulterior, în procesul de modernizare. Saab AB va putea oferi acest nivel de flexibilitate, printr-o arhitectură deschisă, cu un design modular, care permite de asemenea integrarea unor siteme ale unor părţi terţe, a spus el.
 
În cazul în care România va decide să organizeze o licitaţie în vederea modenizării celor două fregate, există două căi pentru a face acest lucru, în opinia lui Daunfeldt. Fie "parcurgerea unei faze de selecţie", fie, din cauza presiunii asupra Ministerului în vederea modernizării fregatelor în timp util, "deschiderea imediată a unor negocieri directe cu companii care şi-au arătat deja interesul", a apreciat el.
 
Un expert în cooperare industrială de la Saab AB, Antonio Castells, a prezentat de asemenea mai multe posibilităţi pe termen lung pentru restul economiei româneşti, în cazul în care compania intră pe piaţa din România prin programul de modernizare a fregatelor.
 
Fregata Maria ia parte, în prezent, la un exerciţiu în apele internaţionale din Marea Neagră, alături de un distrugător american, o fregată turcă şi o navă auxiliară ucraineană. Acest antrenament are ca obiectiv consolidarea securităţii în zona Mării Negre.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii