Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:52 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Freedom House Noile legi pentru achiziții publice. Cerem ministrului Finanțelor prelungirea dezbaterii publice pentru o consultare reală a actorilor implicați

ro

27 Jul, 2015 14:10 2084 Marime text
Organizațiile semnatare, membre ale Inițiativei pentru o Justiție Curată, salută decizia Guvernului României de a publica primele două proiecte de lege privind achizițiile publice, solicitând totodată prelungirea termenului de consultare publică cu 60 de zile.

Termenul actual privind consultarea publică, de numai zece zile, expiră la 1 august și este cu totul nepotrivit în cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanță. 

Atât noua lege privind achizițiile publice, cât și legea privind remediile, căile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piață a achizițiilor de 15 miliarde de euro anual. 

Aceste noi legi transpun noile directive europene. Ele vin să îndrepte și numeroase carențe ale legislației curente – OUG 34/2006, modificată de peste 20 de ori prin alte ordonanțe de urgență. Aduc schimbări profunde, introduc instituții noi, precum parteneriatele pentru inovare, unitățile centralizate de achiziții și furnizorii de servicii de achiziții, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, aduc reguli noi, de exemplu pentru terții suținători.

De aceea, consultarea publică trebuie să fie reală, nu mimată. Trebuie să ofere cadrul mai multor dezbateri publice în care numeroșii actori interesați și afectați de aceste schimbări fundamentale – furnizori de servicii și produse, autorități contractante, administrația locală și centrală – să aibă posibilitatea să-și exprime puncte de vedere avizate.

Având în vedere și perioada de vacanță în care au fost publicate cele două proiecte, solicităm ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici să prelungească perioada de consultare publică până la sfârșitul lunii septembrie.

Sursa: freedomhouse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii