Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Fraudarea fondurilor naţionale şi europene - o abordare penală şi administrativă” Instrumente de succes în combaterea fraudei din achizițiile publice

ro

10 Jun, 2013 13:14 1115 Marime text
Reprezentanţi ai Comisiei Europene - Direcţia Generală Piaţa Internă şi Servicii, dar şi ai ministerelor de justiţie din ţări precum Franţa, Italia şi Germania au vorbit la Bucureşti despre instrumentele folosite cu succes în țările lor pentru combaterea fraudei din achizițiile publice. Discuţiile au avut loc în cadrul unui workshop de schimb de bune practici organizat de Freedom House şi desfăşurat pe tema „Fraudarea fondurilor naţionale şi europene: o abordare penală şi administrativă”, în cadrul proiectului „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”.
Evenimentul a fost gândit de organizatori ca o dezbatere menită să contureze cât mai bine curricula, agenda viitoarelor 14 seminarii care au ca public ţintă judecători, procurori şi ofiţeri operativi.
Potrivit unui comunicat de presă post-eveniment, workshop-ul de la sfârşitul lunii mai s-a desfăşurat pe patru paneluri, cel mai mult timp fiind alocat vorbitorilor străini. Au avut intervenţii pe tema „fraudării fondurilor naţionale şi europene” Katharina Vierlich, consilier juridic în cadrul DG Internal Market  and Services (Direcţia Generală Piaţa Internă şi Servicii din cadrul Comisiei Europene), Sara Panelli de la Parchetul din Torino, Oliver Aldea, judecător din Germania și Régis Pierre, şeful biroului de drept economic şi financiar din cadrul Ministerului de Justiţie Francez.
„Învaţă regulile ca un profesionist pentru a le desfiinţa ca un artist”
Prezentă la workshop din partea Comisiei Europene, Katharina Vierlich, consilier juridic în cadrul DG Internal Market and Services, a susţinut o prezentare pe regulile europene în materie de achiziţii publice şi pe contribuţia lor în combaterea fraudei şi corupţiei. Oficialul de la Bruxelles a făcut precizări cu privire la aşteptările pe care Uniunea Europeană şi România le au faţă de modul de a cheltui banii în mod eficient, în servirea interesului public, cu scopul dezvoltării României cu ajutorul fondurilor europene. Consilierul juridic Katharina Vierlich a insistat pe utilizarea eficientă a fondurilor, declarând că “Viteza nu ar trebui să fie singurul criteriu în accesarea fondurilor europene”.
Referindu-se la aspectele cele mai vulnerabile din cadrul procedurilor de achiziții publice, Katharina Vierlich a făcut referire la un citat celebru: „Învață regulile ca un profesionist pentru a le desființa ca un artist”. Zonele vulnerabile care pot fi manipulate de către „artiști” pot fi observate la toate nivelurile procedurilor de achiziții, respectiv pregătirea, implementare procedurii și executarea contractului, în timp ce „artistul” poate aparține oricăreia dintre părți. Etapele derulării unei proceduri de achiziții publice au fost prezentate din perspectiva în care interpretările și reaua-voință pot interveni în cazul în care procedura nu este definită foarte clar.
Katharina Vierlich și-a încheiat prezentarea prin a enumera prioritățile din domeniu pentru România: dezvoltarea unui cadru juridic stabil, profesionalism la toate nivelurile, îmbunătățirea structurilor menite să identifice zonele alarmante din domeniu, monitorizare mai puternică din partea autorităților naționale, se mai arată în comunicatul de presă.
Confiscarea extinsă, instrumentul cel mai folosit în lupta antifraudă
Unul dintre exemplele de instrumente de bune practici în lupta antifraudă cel mai des menţionate pe perioada workshop-ului a fost confiscarea extinsă, la el făcând referire cei trei reprezentanţi ai ministerelor de justiţie din Franţa, Italia şi Germania.
În Italia, confiscarea extinsă este un instrument foarte important și foarte eficient, introdus încă din 1992 în timp ce în Franța, cel mai important moment pentru instituția confiscării a fost în 2010, când a fost înființată o agenție pentru recuperarea și confiscarea de active. În Franţa, de altfel, confiscarea este văzută ca pedeapsă suplimentară condamnării.
Simona Maya Teodoroiu de la Ministerul Justiției a atras atenţia că şi Noul Cod de Procedură Civilă care ar urma să intre în vigoare în ţara noastră în februarie 2014 pune accentul pe importanța instituției confiscării extinse, ca instrument de luptă împotriva criminalității și corupției. „De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției a subliniat necesitatea unui element care ar contribui la buna implementare a inițiativei: cooperarea interinstituțională. Deviza ar trebui să fie: «criminalitatea nu aduce venituri»”, se mai precizează în comunicatul de presă.
În cadrul workshop-ului cu tema „Fraudarea fondurilor naţionale şi europene: o abordare penală şi administrativă”,vorbitorii au prezentat principalele subiecte pe care le vor aborda în viitoarele seminarii. Seria celor 14 seminarii a debutat cu cel organizat în perioada 3 - 5 iunie 2013 la Predeal.
Sursa: www.freedomhouse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii