Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Francofonia la ceas aniversar

ro

15 Mar, 2010 14:57 3586 Marime text

Ziua Internaţională a Francofoniei este sărbătorită în fiecare an la data 20 martie şi este dedicată limbii franceze şi promovării solidarităţii şi cooperării dintre statele francofone.

În 2010, ziua de 20 martie are o semnificaţie deosebită marcând 40 de ani de la crearea, la Niamey, în Niger, a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, actuala Organizaţie Internaţională a Francofoniei (OIF).

Secretarul General al Francofoniei, Abdou Diouf, a transmis un mesaj tuturor celor care trăiesc această sărbătoare şi care, an de an, îşi aduc contribuţia la consolidarea relaţiilor de prietenie între statele francofone. „ Fie ca această zi de 20 martie să reprezinte, pe toate continentele, marea sărbătoare a amintirii şi a speranţei." A declarat Abdou Diouf.

România este un membru activ al OIF şi se alătură, în fiecare an, statelor francofone de pe toate cele cinci continente, pentru a celebra, cu prilejul zilei de 20 martie, bogăţia şi diversitatea lumii francofone.

Patru zile dedicate Francofoniei la Constanţa

La Constanţa, Alianţa Franceză, „pupitrul Francofoniei" va organiza o serie de manifestări dedicate acestei zile. Activităţile se vor desfăşura în patru zile diferite. Prima zi de sărbătoare va fi joi, 18 martie, când la Alianţa Franceză va avea loc, de la ora 10.00, o expoziţie de afişe „Les 10 mots". De la ora 12.00, la sediul instituţiei se va ţine o prezentare multimedia cu tema „ Symboles de France". Seria evenimentelor de joi va fi închisă cu expoziţia de bandă desenată în limba franceză realizată de membrii clubului BD al Alianţei Franceze.

Pentru sâmbătă, 20 martie, Alianţa Franceză pregătit două manifestări. Prima va începe de la ora 11.30 şi va fi o călătorie în lumea poveştilor lui Charles Perrault, „Vozage dans le monde des contes". La Muzeul de Artă Constanţa, va avea loc, de la ora 14.30, un spectacol de dans contemporan, teatru şi muzică „Hymne a la Mome".

Un concurs de limbă franceză, „La Plume d'Or", se va ţine miercuri, 24 martie, de la orele 13.30, la sediul Alianţei Franceze.

Seria manifestărilor dedicate acestei sărbători se va încheia vineri, 26 martie, când la liceul „George Călinescu", de la ora 12.30, elevii claselor bilingve vor susţine un spectacol „ Puzzle artistique bilingue".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 02 Mar, 2011 10:52 prostie