Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul șef ANAF, Sebastian Bodu, dă în judecată Guvernul

ro

13 Mar, 2016 16:11 2672 Marime text
 
Fostul europarlamentar Sebastian Bodu, de origine constănţean, și  fost şef ANAF s-a hotărât să dea în judecată Guvernul. Motivul? Acesta susține că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională, astfel şi hotărârea Guvernului de organizare a alegerilor pe 5 iunie (într-un singur tur) este ilegală.
 
Sebastian Bodu a făcut acest anunț pe pagina personală de Facebook.
 
„Alegeri locale în două tururi de scrutin?
Am solicitat instanței de judecată, în procedura contenciosului administrativ, anularea Hotărârii Guvernului nr. 51/2016 privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2016, având în vedere că a fost emisă în baza unei dispoziții legale neconstituționale, în speță art. 101 alin. (2) din Legea nr. 115/2015 privind alegerea autorităților locale. Acest articol prevede că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”. Prin decizia ca alegerile locale să se desfășoare la o dată unică (5 iunie 2016) se stabilește un singur tur de scrutin, în loc de două tururi, așa cum ar trebui să fie dacă regulile tradiționale, în acord cu Constituția, ar fi respectate. Așadar, deși H.G. nr. 51/2016 se bazează pe un text de lege, faptul că acesta este afectat de un viciu de neconstituționalitate face ca efectele sale să fie nule, ceea ce duce, conform principiului quod nullum est, nullum producit effectum, la nulitatea actului administrativ normativ subsecvent, care este Hotărârea de guvern.
Am inițiat acest demers juridic în speranța că vom putea modifica actualul sistem de alegeri, foarte păgubos pentru democrație. Aleșii locali trebuie să fie reprezentativi pentru localitățile pe care le vor administra, astfel că trebuie să beneficieze de un vot care să îi legitimeze în fața electoratului. Un primar nu poate reprezenta doar 15% din electoratul unei localități. Știm că de multe ori politicienii nu reacționează la presiunea publică, la dorințele alegătorilor. Am văzut, în 2012, ce a însemnat alegerea primarilor într-un singur tur și ce au făcut mulți dintre aceștia în locurile unde au condus, sectorul 6 din București fiind, de exemplu, un astfel de loc. De asemenea, am inițiat acest demers juridic deoarece Partidul Național Liberal a anunțat intenția dar nu a cerut instanței anularea H.G. nr. 51/2016, după răspunsul negativ pe care l-a primit de la guvern chiar mai devreme cu câteva zile decât l-am primit eu (25 de zile, din 30). Din tot acest joc de glezne nu pot să deduc decât că niciunul din cei doi mari jucători politici (PSD și PNL) nu își dorește revenirea la două tururi de scrutin, ceea ce arată, probabil, că blatul funcționează foarte bine, același blat negociat cu ocazia adoptării, în mai 2015, Legii nr. 115 privind alegerea autorităților locale.
Știu că șansele de succes ale demersului meu juridic sunt mici, dar formația mea profesională și simțul civic nu îmi permit să abandonez folosirea oricăror căi procesuale pentru a reveni la un proces electoral cât mai reprezentativ pentru cetățeni, pentru aleșii locali, pentru procesul democratic”, este mesajul publicat de Sebastian Bodu pe pagina de socializare. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii