Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul șef al ISU Giurgiu, trimis în judecată

ro

01 Jul, 2014 17:01 1510 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

1.col. (rez.) GHIMPEŢEANU MARIAN, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca”  Giurgiu,  pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de:
- două infracţiuni de abuz în serviciu  dacă funcţionarul  a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată (12 acte materiale)
- fals intelectual, în formă continuată
- uz de fals, în formă continuată
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
- instigare la infracțiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri
2.mr. PANAIT DANIEL-VALERIU, la data faptelor şef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca”  Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente  de:
- două infracţiuni de abuz în serviciu  abuz în serviciu  dacă funcţionarul  a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată  (11  acte materiale),
- fals intelectual, în formă continuată
- uz de fals, în formă continuată
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,  în formă continuată
- complicitate la infracțiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri

3.lt. col. (rez.) LIXANDRU LUMINIŢA ELENA MIRELA,  la data faptelor adjunctă a inspectorului şef din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- două infracţiuni de abuz în serviciu  dacă funcţionarul  a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată ( 6 acte materiale în total)
- sustragere sau distrugere de înscrisuri

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2010, inculpaţii Ghimpeţeanu Marian, Lixandru Luminiţa Elena Mirela  şi Panait Daniel-Valeriu au desfăşurat activități infracționale în formă continuată, ce au constat în încălcarea repetată și cu știință a atribuțiilor de serviciu, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unor avantaje materiale, aducând, în mod corelativ, prin faptele lor, prejudicii de ordin material unor persoane fizice sau juridice.
Mijloacele infracționale prin care cei în cauză și-au desfășurat activitatea infracțională, au fost identificate într-o serie de înscrisuri oficiale, dar și înscrisuri sub semnătură privată falsificate de inculpați, documente introduse de inculpați în circuitul legal, cu precizarea  că domeniile de activitate specifică în care s-a desfășurat activitatea infracțională a celor trei inculpați, au fost domeniul controlului și al prevenirii incendiilor la agenții economici din raza de competență (prin favorizarea unor agenți economici), dar și domeniul sponsorizărilor făcute de terți către I.S.U. ”Vlașca” al județului Giurgiu.
Astfel, inculpații, profitând de funcțiile pe care le îndeplineau, respectiv acelea de inspector șef, adjunct al inspectorului șef și șef Serviciu Prevenire Incendii, prin încălcarea sarcinilor de serviciu ce le reveneau în materia respectării legislației privind sponsorizarea, dar și a legislației privind controlul în scopul prevenirii incendiilor, au pretins și primit pentru dotarea I.S.U. ”Vlașca” al județului Giurgiu, dar și în folosul lor personal, de la mai multe societăți comerciale și persoane fizice, diferite sume de bani cu care au achitat o serie de bunuri de mobilier sau materiale de construcții utilizate pentru amenajarea inspectoratului sau a propriilor locuințe.
Pentru a încerca să acopere caracterul ilegal al acestor operațiuni, inculpații au întocmit, ulterior, documente de ”sponsorizare” cu persoanele juridice de la care au pretins acele sume de bani, documente ce au fost întocmite cu dată retroactivă  încălcându-se astfel flagrant prevederile O.M.A.I. 340/2002 ce instituie procedura legală de sponsorizare a unităților din sistem.
Suma totală primită în acest scop, de cei trei inculpați, a fost în cuantum de: 23.650 lei, în schimbul căreia inculpații au făcut demersuri pentru ca firmele sau persoanele controlate să nu fie sancționate conform legii pentru neregulile descoperite cu ocazia controalelor.
În plus, la data de 01.02.2007 cei trei inculpați au participat la falsificarea unui proces verbal de control, efectuat la o societate comercială din raza lor de competență, în sensul că au distrus documentul inițial în care erau menționate gravele nereguli descoperite pe linia prevenirii incendiilor, fiind prevăzute și sancțiuni contravenționale (inclusiv fiind dispusă închiderea temporară a sediului firmei până la obținerea Autorizației de Securitate la Incendiu). Controlul vizase un spațiu cu destinație „sală aglomerată” în care funcţiona o discotecă.
În actul de control refăcut cu participarea celor trei inculpați nu s-au mai menționat neregulile constatate și nu s-a mai prevăzut aplicarea sancțiunii contravenționale conform Legii 307/2006, menținându-se funcțional spațiul care ar fi trebuit legal închis și care nu deținea autorizația necesară funcționării.
La scurt timp, reprezentanții firmei respective au încheiat o poliță de asigurare (inclusiv pentru cazul producerii unui incendiu), incendiu care s-a și petrecut imediat după încheierea asigurării, astfel că firma în cauză a cerut și primit de la firma de asigurări suma totală de 409.869,66 lei, reprezentând contravaloarea sumei asigurate.
Cei trei inculpați au întocmit documente false pe care le-au înaintat asiguratorului pentru a-l determina pe acesta să facă acea plată către firma titulară a poliței de asigurare, deși cunoșteau că, în realitate, firma în cauză nu putea primi legal despăgubirea.
Prejudiciul total creat prin faptele celor trei inculpați, este în cuantum de 433.519,66 lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar, asupra bunurilor imobile ale inculpaților.

       Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar București.

În instrumentarea acestei cauze, procurorii militari au lucrat şi cu ofiţerii de poliţie din cadrul D.G.A.-S.J.A. Giurgiu.


Amintim că, cei trei inculpaţi au mai fost trimiţi în judecată şi în alt dosar în legătură cu fraudarea rezultatelor concursului pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, desfăşurat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu, în cursul anului 2007 (vezi comunicat nr 303 din 28 iulie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursă foto: metaxatraian.blogspot.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii