Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, în fața Instanței Supreme. Ce au solicitat avocații fostului edil

ro

10 Jun, 2019 11:33 1372 Marime text
Judecătorii Instanţei supreme au admis, luni, o cerere a apărătorilor lui Radu Mazăre, care spun că acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat şi în alte cauze decât cea pentru care a fost extrădat, şi astfel au transmis o adresă la Ministerul Justiţiei în care cer lămuriri privind modul de interpretare a normelor legate de extrădare, informează Agerpres.ro

Instanţa supremă a reluat, luni, audierile în dosarul în care fostul edil al Constanţei Radu Mazăre este judecat alături de omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru pretinse fapte de corupţie legate de acordarea unor contracte.

La termenul de luni al procesului, avocata lui Radu Mazăre a făcut o cerere prealabilă în acest caz, prin care arătat că în Legea extrădării se prevede că persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate în alte cauze decât cea pentru care au fost extrădate.

Potrivit legii, "persoana predată nu va fi nici urmărită, nici judecată pentru orice alte fapte anterioare predării", a explicat avocata lui Mazăre.

În acest context, judecătorii ICCJ au cerut avocatei sfaturi privind acest pretins impas juridic, context în care aceasta a explicat instanţei că trebuie să ceară detalii de la Ministerul Justiţiei, care să comunice cererea de extrădare.

"Ne-ar interesa decizia autorităţilor din Madagascar. Domnul Mazăre nu poate să fie judecat pentru orice altă faptă anterioară extrădării. În acest dosar, fapta e din 2011. Singurul remediu procesual e disjungerea sau încetarea procesului penal. La art. 74 există o excepţie: dacă statul care a predat o consimte. Deci, trebuie emisă adresa către autorităţile din Madagascar. Nu se poate trece la judecata domnului Mazăre", a mai explicat avocata.


Procurorul DNA prezent la şedinţă a precizat că procedura de extrădare e în altă cauză, "dar articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extrădat şi nu se mai aplică regula specialităţii".

"Nu se impune nici disjungerea, nici încetarea", a conchis procurorul.


La rândul său, Radu Mazăre a spus că este de acord cu cele cerute de avocata sa şi că doreşte să dea declaraţii, dar nu la acest moment, ci la termenul următor.

După deliberări, judecătorii ICCJ au admis solicitarea avocatei lui Mazăre, în sensul emiterii unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a se comunica documentaţia legată de extrădarea lui Mazăre. Instanţa a precizat că doar după ce va studia întreaga documentaţie va putea oferi o soluţie privind solicitarea integrală a apărării lui Radu Mazăre. 

 Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii