Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul președinte al Directoratului SC „CARE România” SA, sub control judiciar pentru uz de fals

ro

30 Jun, 2016 22:37 2249 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie  au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Radu Frîncu, la data faptelor președinte al Directoratului SC „CARE România” SA (societate de asigurări în cadrul Eximbank SA - bancă cu capital majoritar de stat), pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată  și cu consecințe deosebit de grave (53 acte materiale) și uz de fals în formă continuată (7 acte materiale),
 
De asemenea, s-a stabilit control judiciar în stare de libertate, a inculpatului Constantin-Marius Banu, la data faptelor membru al Directoratului SC „CARE România” SA,  pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată ( 19 acte materiale) și uz de fals ( 3 acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
SC CARE România S.A. este o societate cu activitate pe piața asigurărilor, finanţată de acționarul majoritar EXIMBANK, bancă cu capital majoritar de stat.
 
În perioada exercitării mandatului de președinte al Directoratului CARE –EXIM România, respectiv 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, inculpatul Frîncu Radu a abuzat de prerogativele funcției sale și a folosit ilegal fondurile Companiei CARE – EXIM România (cu capital majoritar de stat),  bani în valoare totală de  769,659,96 lei (respectiv 47.672,24 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind și alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE – EXIM România.
 
Similar, inculpatul Banu Constantin Marius, membru al Directoratului aceleiaşi companii, a folosit în mod ilegal 165,704.13 lei provenind din fondurile companiei.
 
Astfel, inculpaţii au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor şi de apropiaţi ai lor în străinătate, la destinaţii cum ar fi  Spania (Ibiza, Valencia), Franţa (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl şi Kaprun - Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă şi telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri).
 
Pentru justificarea deconturilor, inculpații au utilizat facturi fiscale falsificate, precum şi facturi care nu corespundeau nu reflectă realitatea, astfel încât să nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinația ori natura serviciilor facturate.
 
 Într-un context separat, contrar dispoziţiilor hotărârilor Consiliului Director, inculpatul Frîncu Radu a expus societatea CARE –EXIM SA  la riscuri majore prin încheierea unor poliţe de asigurare în numele şi pe seama societăţii, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA şi CA. Astfel, acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condiţiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro. Ca urmare,  o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii polițelor de către inculpatul Frîncu Radu, prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România S.A., fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat polițele în evidențele Companiei CARE România S.A. sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 polițe de asigurare, bani neîncasați de către societatea CARE –EXIM SA .În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 1.018.076,97 lei, asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietatea inculpatului FRÎNCU RADU şi poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deţinute de acelaşi inculpat.
 
Dosarul a fost spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu  propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii