Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fosta conducere a Poliției Locale București, trimisă în judecată de procurorii DNA. Cine sunt suspecții și ce acuzțaii li se aduc

ro

20 Dec, 2017 14:39 1196 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
  ȚINCU ION, la data faptelor director al Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control din cadrul primăriei mun. București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 - abuz în serviciu,
 
CĂRNARU MIHAELA, la data faptei șef Serviciu Buget Financiar în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control,
ANDREI GABRIEL FLORIN, la data faptei șef Serviciu Achiziţii Investiţii în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control,
BARBU CARMEN GABRIELA, la data faptei șef Serviciu Juridic în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control,
IONESCU CAMELIA, la data faptei șef Serviciu Contabilitate în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control,
 toți pentru săvârșirea  infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
Din investigațiile efectuate de procurorii DNA s-a stabilit că, în perioada 2010-2011, inculpații Țincu Ion, Mihaela Cârnaru, Gabriel Andrei, Carmen Barbu și Camelia Ionescu, în calitățile menționate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu (referitoare la coordonarea activităților Poliției Locale, la verificarea legalității cheltuirii bugetului instituției menționate, la verificarea legalității achizițiilor publice, la verificarea legalității contractelor încheiate și la verificarea legalității plăților), au încheiat cu o societate comercială două contracte și un act adițional prin care au fost externalizate, în mod nelegal,  serviciile de patrulare, intervenție, constatare contravenții și aplicare sancțiuni.

Mai mult, angajați ai societății respective au fost asimilați celor ai Poliției Locale din primăria Capitalei, ei fiind menționați atât în cadrul contractelor cât și într-o dispoziție emisă în mod nelegal de inculpatul Țincu Ion drept agenți ai acestei structuri. Prin aceasta, unor angajați ai unei societăți comerciale cu răspundere limitată le-au  au fost conferite prerogative legate de activități ce presupun exercițiul autorității de stat, respectiv portul uniformei și însemnelor Poliției Locale, patrularea, constatarea și sancționarea contravențiilor.

În perioada iulie – decembrie 2011, “agenții” respectivi, în fapt angajați ai unei societăți comerciale, au constatat săvârșirea de fapte contravenționale și au aplicat 3.317 amenzi contravenţionale (în valoare totală de 4.698.992 lei).

Prin aceste demersuri, a fost produs Primăriei Municipiului București un prejudiciu în cuantum de 380.875,84 euro, reprezentând valoarea contractelor încheiate în mod nelegal, concomitent cu obținerea de către firma beneficiară a unui folos necuvenit în cuantum de 499.390 lei, stabilit după scăderea cheltuielilor presupuse de desfășurarea contractelor.
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Barbu Carmen Gabriela, Cîrnaru Mihaela Mioara și Andrei Gabriel Florin.
 
Până la data întocmirii prezentului rechizitoriu, Primăria municipiului București nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” - au transmis procurorii DNA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii