Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forestierii au ieșit în stradă!

ro

24 Feb, 2016 17:19 1010 Marime text
 
Reprezentanți din domeniul forestier, afiliați Federației pentru Apărarea Pădurilor (FAP) au protestat, astăzi, timp de trei ore, în fața sediului Guvernului, solicitând modificarea Regulamentului de vânzare a masei lemnoase, precum și acordarea de subvenții proprietarilor de pădure. Potrivit președintelui FAP, Marian Stoicescu, o delegație a protestatarilor va fi primită în scurt timp la discuții de către reprezentanți ai Executivului.
 
Federația pentru Apărarea Pădurilor, organizație non-guvernamentală care are în componența sa membri ai Academiei Române, Academiei de Științe Agricole și Silvice, Societății Inginerilor Silvici 'Progresul Silvic', Confederației Consilva, Asociației Constructorilor Forestieri din România, Asociației Pensionarilor Silvici din România și Asociației Proprietarilor de Păduri din România, atenționa, la finele lunii ianuarie 2016, de blocajul activității economice de valorificare a masei lemnoase provenite din pădurile statului materializat prin retragerea de la licitațiile de masă lemnoasă a unor operatori economici a fost determinat de eșecul aplicării HG nr. 924/2015 privind Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică.
 
”Mai mult, 7.000 salariați ai Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva din activitățile de exploatare și prelucrare a lemnului urmează să fie disponibilizați. De menționat că sunt acuze din partea reprezentanților Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și a unor înalți funcționari din Departamentul Pădurilor că o parte din prevederile acestui regulament, inclusiv art. 74 și 75 în forma actuală, au apărut după ce a fost convenită și avizată varianta de regulament ce urma să facă obiectul hotărârii de guvern”, au susținut oficialii SAP.
 
La jumătatea lunii februarie, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, preciza, într-un comunicat de presă, că prețurile de referință pentru anul de producție 2016 al masei lemnoase vor fi determinate în funcție de condițiile de piață.

La începutul lunii februarie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca - Palmer, anunța, la sfârșitul ședinței săptămânale de Guvern, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină prețurile de referință și prețurile de pornire.

Ea a subliniat că a fost nevoie de aceste măsuri din cauza faptului că în prezent sunt numai 1,5 milioane de metri de cubi de masă lemnoasă care s-au licitat, iar anul trecut pe vremea aceasta erau mai mult de 4 milioane de metri cubi de lemn licitați. Pașca spus că nu ministerul realizează formula de calcul, ci doar a adus clarificări, astfel încât Romsilva să stabilească prețul de pornire a licitației.
 
Printre modificările aduse de această HG se află și definiția termenului de "prețuri de referință pentru fiecare an de producție". De asemenea, se introduce o prevedere prin care se definește gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile în baza căruia se determină prețul de referință pentru fiecare an de producție. Acest criteriu este instituit în scopul stabilirii corecte a distanței de colectare. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii