Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FMI cere ţărilor din Europa de Est reducerea datoriilor

ro

11 May, 2015 09:20 865 Marime text
 
Țările din Europa de Est trebuie să-și reducă datoriile pentru a reveni la ritmul de creștere economică și la investițiile de dinaintea crizei financiare globală, se arată într-un raport publicat duminică de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Bloomberg.
 
Potrivit FMI, în pofida eforturilor semnificative ale consumatorilor, companiilor și băncilor din Europa de Est, puține state din regiune și-au redus în mod semnificativ povara datoriei sectorului privat.
 
FMI a cerut statelor din regiune să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri. Bulgaria, Croația și Ucraina sunt țările care au nevoie cel mai mult de o ajustare a datoriilor, în timp ce companiile din Letonia și Slovenia sunt expuse și ele riscurilor.
 
Potrivit FMI, Europa de Est riscă să înregistreze o revenire cu trei viteze, în condițiile în care țările vor fi afectate în mod diferit de scăderea prețului la petrol, o creștere mai rapidă în zona euro și conflictul din Ucraina.
 
FMI prognozează că o creștere medie înregistrată de țările baltice și statele membre UE din Europa de Est va fi de 2,6% în acest an și 3,6% în 2016, în timp ce regiunea Balcanilor va consemna o creștere de 1,9% în 2015 și un avans de 2,4% anul viitor.
 
În cazul României, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.

Sursa: AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii