Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firmele nu vor mai avea nevoie de ștampilă

ro

12 May, 2015 23:55 1822 Marime text
 
Obligativitatea ştampilei pentru firme va fi eliminată de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de oamenii de afaceri de la ministrul Finanţelor, România fiind depăşită la acest capitol de Republica Moldova, care a implementat deja măsura, însă trebuie scoasă din toată legislaţia secundară, informează romanialibera.ro.

Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi turism a declarat că „Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită, cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ştampilă? Va dispărea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanţă de urgenţă sau o reglementare ca să dispară din toată legislaţia secundară”. Intervenția a fost făcută la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Dragoş Anastasiu, cu afaceri în domeniul turismului, a precizat că ştampila va dispărea de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de la ministerul de resort. “Ștampila va dispărea, aşa ne-a promis Ministerul de Finanţe, că de la 1 iulie dispare”, a spus Anastasiu.

Fostul ministru delegat a punctat că Republica Moldova a făcut deja acest pas, depăşind România la acest capitol.”Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ştampila. Cred că mai sunt două ţări în UE în acest caz”, a afirmat Jianu.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au precizat, pentru „România liberă“ că, nu legea obligă firmele să folosească ștampila, ci ordinul ministrului. Astfel, Codul Fiscal stipulează că: “semnarea şi ştampilarea facturilor nu constituie elemente obligatorii pe care trebuie să le conţină factura”.

În schimb, pentru depunerea situațiilor financiare anuale, firmele trebuie să ștampileze documentele ce trebuie transmise administrațiilor financiare. Acest lucru este reglementat de Ordinul 65/2015 al ministrului Finanțelor prin formularele-tip, care prevăd în subsol semnătura administratorului și ștampila firmei. Tot de ștampilă este nevoie și atunci când vine vorba despre chitanțe. Acest lucru este reglementat tot printr-un ordin al ministrului Finanțelor, mai precis cel cu nr. 3512/2008.



Sursa: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii