Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Final de summit România și-a asumat patru angajamente noi în domeniul securității nucleare!

ro

02 Apr, 2016 09:45 754 Marime text
 
România și-a asumat patru angajamente noi în domeniul securității nucleare: unu - consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear, doi - îmbunătățirea transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem pilot de depistare a circulației și transportului substanțelor radioactive, trei - dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare și patru - o nouă contribuție voluntară la fondul de securitate nucleară al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA). Cel puțin așa a anunțat, ieri, la Washington, președintele Klaus Iohannis.
 

"La Summitul de la Washington privind Securitatea Nucleară am transmis un mesaj cât se poate de clar din partea României: suntem determinați și angajați în respectarea standardelor şi obligaţiilor care ne revin în domeniul securității nucleare. România aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea și manipularea materialelor nucleare, dar şi pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale și mai ales a terorismului nuclear. Am convingerea că mesajele și acțiunile țării noastre, exprimate sau reconfirmate la Washington în aceste zile, vor contribui la menţinerea profilului internaţional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă şi recunoscută ca atare în plan internaţional", spune şeful statului.

 
El a precizat că în cadrul summitului s-a referit și la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre, punctând că acestea sunt relevante în contextul discuției despre întărirea securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear.
 

"Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca regiunea să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier", a spus Iohannis.

 
El a subliniat că este foarte important că România are un program clar și face parte din grupul restrâns al statelor cu capacități nucleare relevante posesoare ale întregului ciclu al combustibilului nuclear.
 
Șeful statului a indicat că, în urma summitului, a fost convenit un comunicat care se concentrează pe etapele ulterioare de menținere a impulsului politic pe tema securității nucleare. El a arătat că la acest comunicat au fost anexate cinci planuri de acțiune dedicate rolului organizațiilor și inițiativelor naționale active în domeniul securității nucleare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii