Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Filmul“ poliţiştilor Cum se fură un portofel

ro

02 Nov, 2013 23:05 1888 Marime text
Poliţiştii constănţeni aduc în atenţie o serie de aspecte legate de furturile din buzunare şi poşete, ce pot fi de folos în luarea unor măsuri de autoprotecţie. 
 
 În locurile aglomerate hoţii provoacă îmbrânceli pentru a reuşi să sustragă cu uşurinţă  portofelul din buzunar sau poşetă. Trebuie să ne păzim propriile bunuri, manifestând atenţie sporită atunci când avem asupra noastră bani, bijuterii sau alte valori. Hoţii  acţionează -de regulă- în locurile aglomerate şi în staţiile de transport în comun, în grup, îşi fac semne discrete între ei iar la apropierea mijlocului de transport se răsfiră printre cetăţeni într-o anumită ordine, în raport cu sarcina pe care o are fiecare. De regulă, unul provoacă înghesuiala, altul sustrage portofelul, iar altul, plasat în spatele acestuia, primeşte obiectul furat. Dacă victima sesizează furtul, cel care a primit portofelul îl va arunca imediat, indiferent că se află în autobuz, pe stradă sau în magazin. Aceştia se îmbracă de obicei curat, chiar elegant, pentru a nu atrage atenţia şi a poza în cetăţeni onorabili. Alt element de identificare este argoul. Un limbaj ’’colorat’’ atrage atenţia imediat.
 
Recomandări pentru a nu deveni victime în asemenea împrejurări:
 
Când efectuaţi diverse plăţi nu expuneţi întreaga sumă de care dispuneţi. Manevraţi banii în interiorul poşetei sau al buzunarului şi luaţi doar suma necesară. Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în preajma dvs. În aglomeraţiile magazinelor, manifestaţi atenţie faţă de persoanele care nu se înghesuie să cumpere. Ele pot fi reperate mai ales după privirile îndreptate spre sacoşele clienţilor, sunt atente la genţi şi urmăresc persoanele care poartă portofelul în buzunar. Când urcaţi într-un mijloc de transport în comun nu lăsaţi geanta sau bagajele nesupravegheate în timp ce compostaţi biletul de călătorie. Nu păstraţi sume de bani în buzunarele laterale ale vestimentaţiei, genţilor sau sacoşelor ci numai în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, poşete sau borsete cu închizători sigure. În aglomeraţie, dacă vă simţiţi atinşi sau bruscaţi de persoanele din jurul dumneavoastră, controlaţi-vă geanta sau portofelul chiar în acel moment şi priviţi-le cu atenţie. Dacă sesizaţi că un hoţ atentează la buzunarul dumneavoastră, alertaţi persoanele din jur. Când ridicaţi de la bancă sau C.E.C. sume de bani, este recomandat să fiţi însoţiţi de o persoană de încredere şi evitaţi să vă deplasaţi prin locuri aglomerate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii