Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:57 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

File din istoria Dobrogei-22 octombrie 95 de ani de la cea mai neagră zi a Constanţei

ro

22 Oct, 2011 11:38 1331 Marime text

La 1 septembrie 1916 a avut loc bătălia de la Turtucaia, ce avea să marcheze prima mare înfrângere militară a României în primul Război Mondial. După cinci zile, în urma gravelor pierderi suferite, silit să facă faţă inevitabilului, anume războiului pe două fronturi, tânărul stat modern român a trebuit să se retragă din întregul teritoriu al Dobrogei. În această bătălie, conform prevederilor lui C. Dobrogeanu-Gherea cu trei ani mai devreme, ostaşii români măcelăriţi (inclusiv o parte din răniţi şi din prizonieri) de armata bulgară îndoctrinată cu ura faţă de ocupantul român, au plătit un sângeros tribut pentru politica de extindere teritorială voită de cercurile politice şi militare bucureştene în 1913.

Sub ocupaţia Bulgariei

Autorităţile şi populaţia românească locală fiind în prealabil evacuate, coloane de trupe germano-bulgare îşi făceau intrarea în Constanţa la 22 octombrie 1916. Oraşul era devastat de bombardamentele crucişătoarelor germane (printre care Breslau, care distrusese şi farurile de pe coastă şi din Insula Şerpilor) şi în mare parte pustiu. Ceea ce îndeobşte se cunoaşte mai puţin de către publicul larg, este că ocuparea oraşului a reprezentat un episod tragic, nedemn de regulile războiului şi de acordurile internaţionale în vigoare privind teritoriile ocupate, populaţia civilă şi prizonierii de război. În numele răzbunării pentru pierderea Cadrilaterului în 1913, unele unităţi bulgare s-au simţit eliberate de orice regulă şi s-au dedat la acte de cruzime, comportament cu totul diferit de cel al aliaţilor lor germani care, deşi aflaţi în stare de război, au oprit abuzurile.

Constanţa, la momentul ocupării de către trupele Puterilor Centrale, reprezenta principalul debuşeu economic al României şi cel mai mare port comercial al României la Marea Neagră, găsindu-se într-o situaţie prosperă, dacă ar fi să dăm ca exemplu doar faptul că "nu era an să nu se construiască 300-400 locuinţe". Poate tocmai de aceea, oraşul de la ţărmul mării a avut de suferit de pe urma distrugerilor ocupantului bulgar, care, pe lângă rechiziţia militară de bunuri, a permis etnicilor bulgari din Constanţa să dispună şi de avutul românilor evacuaţi. Statuia lui Ovidiu a fost dată jos de pe soclu şi a trebuit intervenţia superiorilor militari germani din armata Mackensen pentru ca statuia să fie repusă la locul său.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_Dobrogei

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii