Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fierbere mare în coaliţie Se lucrează la lista Guvernului Ponta IV

ro

14 Dec, 2014 10:55 1744 Marime text
Partidele din coaliţie definitivează lista cabinetului Ponta IV, aceasta urmând să fie validată de PSD în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), ce va avea loc azi, de la ora 16.00, urmată de o întâlnire cu parlamentarii partidului, conform rtv.net.
 
Premierul Victor Ponta va anunţa duminică noua formulă a Guvernului, cu care va merge luni, pentru votul de încredere, în Parlament.
 
Din noul cabinet vor dispărea posturile de miniştrii delegaţi, patru dintre aceştia anunţându-şi deja de sâmbătă plecarea din Guvern. Departamentele pe care aceştia le conduceau vor fi alipite ministerelor.
 
Negocierile în coaliţie sunt aproape de final. Conform unor surse politice, PC îşi va păstra portofoliul de la Agricultură şi ar obţine şi Educaţia, condusă acum de Remus Pricopie, la care se va alătura şi Departamentul de Cercetare. Daniel Constantin ar fi renunţat însă la funcţia de vicepremier în schimbul obţinerii unui nou minister.
 
PLR-ul, condus de Călin Popescu Tăriceanu, vrea Ministerul Economiei, în care se vor regăsi şi Energia şi IMM-urile şi Turismul, iar şefia acestui minister ar putea să îi revină lui Andrei Gerea. Pentru acest minister a fost vehiculat însă şi numele unui social-democrat - deputatul Mihai Tudose.
 
La Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, este vehiculat numele deputatului PSD Sorin Grindeanu, iar la Cultură al lui Ionuţ Vulpescu (PSD).
 
După ce va fi bătută în cuie în coaliţie, Victor Ponta va merge cu lista, de la ora 16.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru validare. Reuniunea conducerii social-democrate va fi urmată şi de o întâlnire a lui Victor Ponta cu parlamentarii partidului pentru a primi undă verde pentru noua formulă a Guvernului.
 
Sâmbătă, patru dintre miniştrii delegaţi au anunţat că nu se vor mai regăsi în viitorul cabinet.
 
Aurelia Cristea, Florin Jianu şi Răzvan Nicolescu au anunţat astfel, pe Facebook, că se vor retrage din postul de ministru delegat pentru Dialog Social, ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi, respectiv, ministrul delegat pentru Energie.
 
Totodată, Bogdan Stanoevici a anunţat că va fi schimbat din postul de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, precizând însă că această funcţie nu va dispărea din viitorul Guvern.
 
Discuţiile pe marginea noului Cabinet şi al Programului de guvernare pentru perioada 2015-2016 s-au purtat în cadrul şedinţei Coaliţiei de vineri, dar şi în cursul săptămânii, la Palatul Victoria, în cadru restrâns.
 
Conform unor surse, deşi este dorit de Partidul Liberal Reformator (PLR), Ministerul Finanţelor Publice rămâne deocamdată la PSD, urmând să fuzioneze cu cel al bugetului, condus în prezent de Darius Vâlcov.
 
O altă modificare care ar putea apărea este comasarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice cu cel al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.
 
Unul dintre cele patru posturi de vicepremier va rămâne liber, după plecarea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) de la guvernare. În viitorul Cabinet este posibil să rămână două posturi de vicepremier.
 
Cabinetul Ponta IV, care ar urma să fie prezentat luni în Parlament, îşi va asuma bugetul elaborat de foştii miniştri. Proiectul bugetului de stat ar putea fi votat la 21 decembrie.

Sursa: rtv.net
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii