Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalului de Film Istoric Râșnov şi obţinerea egalităţii rasiale în America

ro

01 Aug, 2016 17:12 2138 Marime text
Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016 la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș, unde vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice.

Printre lectorii de anul acesta se numără Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care a vorbit despre puterea filmului si capacitatea sa de a reflecta societatea şi schimba opinia publică. Acesta ţine să amintească cele mai importante filme ce au schimbat viitorul industriei cu privire la obţinerea egalităţii rasiale. Hans Klemm spune că au existat multe filme care redau povestea Americii şi a început cu lungmetrajul mut „Naşterea unei naţiuni”, film ce ilustrează înfiinţarea Ku Klux Klan, organizaţie rasistă care milita pentru supremaţia albilor. În continuare, el a vorbit despre filmul „Pe aripile vântului” şi despre cel mai controversat aspect al acestui film, respectiv modul în care erau prezentaţi afro-americanii: erau fie sclavi loiali şi fericiţi, incapabili să fie independenţi, fie pioni politici creduli şi lipsiţi de onoare. Apoi, a decis să amintească şi despre comedia-dramă „Ghici cine vine la cină” şi, deşi un film despre o căsătorie inter-rasială era controversat la acea vreme, acesta a avut un mare succes, cu vânzări record, inclusiv în sudul SUA.

Ambasadorul mai menţionează şi faptul că, la începutul anilor 1970, se înregistrau progrese semnificative în privinţa rolurilor afro-americanilor în filme. Mai recent, este amintită şi pelicula „12 ani de sclavie”, care a a apărut în cinematografe cu doar trei ani în urmă şi a aruncat lumină asupra instituţiei americane a sclaviei. În ultimă fază, ambasadorul SUA introduce în discurs şi filmul „Selma”, film cu care vrea să evidenţieze importanţa dr. Martin Luther King Jr. către obţinerea egalităţii rasiale. Filmul urmăreşte marşul istoric al dr. King şi al altora de la Selma până în Montgomery, Alabama, pentru a câştiga drepturi egale de vot pentru toţi afro-americanii. La final, Klemm îl citează pe dr. Martin Luther King Jr., care spunea: „Nu avem alternativă, trebuie să continuăm, acum am ajuns prea departe pentru a ne întoarce şi în realitate ne mişcăm şi nu ne putem permite să ne oprim... pentru că ne aşteaptă destinul.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii