Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Naţional de Film Românesc va include patru secţiuni. Vezi aici ce fime au intrat în competiţie

ro

05 Jul, 2011 21:21 762 Marime text

După încheierea înscrierilor producţiilor cinematografice pentru prima ediţie a "Festivalului Naţional de Film Românesc", la data de 1 iulie, din cele cinci competiţii anunţate de organizatori au rămas doar patru, întrucât nu au fost solicitări de înscriere pentru secţiunea Animaţie. Este vorba despre secţiunile: Lung Metraj, Scurt Metraj, Documentare şi Film studenţesc. Organizatorii anunţă pentru această primă ediţie o competiţie strânsă, dată fiind valoarea filmelor înscrise în festival. Printre acestea se numără:

  • "Caravana cinematografică" - filmul în regia lui Titus Muntean cu care a câştigat déjà 4 Premii Gopo 2011, pentru cea mai bună muzică originală (lungmetraj), cea mai bună scenografie (lungmetraj ficţiune), cele mai bune costume (lungmetraj ficţiune), cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (lungmetraj ficţiune);
  • Drama "Mănuşi Roşii", în regia lui Radu Gabrea, cu Marcel Iureş, Alexandru Mihăescu, un film adaptat după best-seller-ul cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner;
  • "Aurora", filmul regizorului Cristi Puiu, pe care de altfel îl regăsim şi în distribuţia filmului, alături de Clara Vodă, Catrinel Dumitrescu, Luminiţa Gheorghiu, Valentin Popescu şi Gheorghe Ifrim. Iniţial, Cristi Puiu a gândit o serie de şase poveşti de la periferia Bucureştiului, iar prima poveste a fost "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film pentru care a primit Marele Premiu "Un Certain Regard" la Cannes şi peste 50 de premii la alte festivaluri internaţionale.
  • "Şi s-au dus ca vântul..." - documentarul lui Radu Gabrea, în care printr-o serie de interviuri autorul descrie miraculoasa naştere şi activitate a teatrului evreiesc Baraşeum în plină perioadă hitleristă.
  • "Oul de cuc" (2010), în regia lui Ioan Cărmăzan, cu Andi Vasluianu, Bogdan Dumitrache
  • Competiţie acerbă şi la secţiunea "Film studenţesc", la care au fost înscrise 20 producţii de la facultăţile de profil (Facultatea de Film - UNATC, Facultatea de Arte - Universitatea Hyperion, Facultatea de Teatru şi televiziune - Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Sapientia Cluj). Cinefilii vor vedea, printre altele, "Strung Love", în regia lui Victor Dragomir, care a obţinut Marele Premiu la CineMAiubit 2010 şi a fost nominalizat la premiile Gopo, "Categoria grea"- regia: Olivia Căciuleanu, "Draft 7"- regizat de Luiza Pârvu, "Vic şi Ema" - regia: Sarra Tsorakidis, "Regal"- regia: Matei Lucaci-Grunberg, "După amiază în Drumul Taberei"- regia: Vlad Trandafir, "Don Quixote" - regia: Mircea Anca, "Extrasezon", de Raya Al Souliman, "Între prieteni" - regia: Ozana Nicolau şi filmul "15 iulie"- regia Cristi Iftime, care a concurat pentru "Ursul de Aur" la ediţia din acest an a Berlinalei, precum şi filmul "Captivi de Crăciun" - regia: Iulia Rugină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii