Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FEJ Condițiile de muncă pentru jurnaliști - în declin

ro

22 Mar, 2016 00:37 1973 Marime text
 
Ricardo Gutierrez, secretar general al Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ), a participat, recent, la Conferința "Protecția jurnaliștilor și libertatea presei", organizată la București de Agenția Națională de Presă Agerpres, împreună cu ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, FAIR-MediaSind și Federația Europeană a Jurnaliștilor.
 

"Asemenea dezbateri sunt foarte importante pentru că jurnaliștii, cetățenii nu realizează amenințările majore la adresa jurnalismului actual", a afirmat reprezentantul FEJ, într-o declarație acordată agerpres.

 
Acesta a remarcat că jurnaliștii se sfiesc să vorbească de problemele cu care se confruntă în meseria lor.
 

"Este mereu dificil să convingi jurnaliștii să publice articole despre criza cu care se confruntă sectorul (media — n.r.). Se pare că nu este o temă confortabilă pentru ei. Poate că nu consideră că este corect să folosească informațiile la care au acces pentru a-și apăra propriile interese. Jurnaliștii trebuie să înțeleagă că, făcând aceste lucruri, nu apără un interes anume, ci interesul public la informație", a adăugat Gutierrez.

 
Pe de altă parte, secretarul de stat crede că folosirea legilor antiterorism pentru a cenzura este îngrijorătoare.
 

"Condițiile de muncă pentru jurnaliști sunt, la nivel global, "în declin", iar, uneori, folosirea legilor antiterorism pentru a cenzura media reprezintă un fenomen îngrijorător. La nivel global, ne confruntăm cu declinul condițiilor de muncă pentru jurnaliști (staff mai redus, mai mulți freelanceri, condiții mai precare) și un cadru legal tot mai restrictiv (legi antiterorism, legile securității civile folosite pentru a cenzura media, legile supravegherii etc). Autocenzura, alimentată de aceste legi, este o problemă majoră în Europa", a apreciat Gutierrez.

 
Secretarul general al FEJ a adăugat că "folosirea greșită a legilor antiterorism pentru a cenzura jurnaliștii este foarte îngrijorătoare". El a declarat, în context, că jurnaliștii ar trebui să beneficieze de training pe tema cibersecurității.
 

"Cred că proprietarii media și autoritățile publice au responsabilitatea de a oferi training-uri jurnaliștilor, pentru a-i învăța bunele practici în ceea ce privește cibersecuritatea. Jurnaliștii trebuie să își protejeze sursele. Supravegherea în masă ori supravegherea individuală reprezintă amenințări majore", consideră el.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii