Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:27 18 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Federica Mogherini UE nu va avea deocamdată o armată comună

ro

02 Sep, 2016 23:13 880 Marime text
Uniunea Europeană nu își va crea în viitorul apropiat o armată comună, dar blocul comunitar trebuie să-și asume un rol sporit în materie de apărare, a declarat la Bratislava șefa diplomației europene, Federica Mogherini, citată de Agerpres.

'Suntem cu toții de acord (...) că o armată europeană nu va veni în curând, în schimb ceea ce se poate întâmpla mai degrabă dacă statele membre se vor angaja este un avans în materie de apărare europeană și este ceea ce am pus astăzi pe masă', a anunțat Mogherini la o conferință de presă după prima zi a reuniunii informale a miniștrilor europeni de externe.

Referindu-se la un posibil orizont de timp în care am putea avea o armată europeană, Mogherini a spus : 'în 50, 60, 100 de ani, cine știe ?'.

Ea a început vineri consultările cu statele membre ale UE pe tema 'strategiei globale' a blocului comunitar la capitolul acțiunii externe a UE și a menționat că până în primăvara anului viitor dorește să vadă primele rezultate concrete la acest capitol.

'Important este că toți miniștrii au apreciat proiectul', a asigurat șefa diplomației europene despre documentul de 32 de pagini pe care l-a prezentat la reuniunea ministerială de la Bratislava.

Documentul insistă pe mai multe puncte, printre cele mai importante numărându-se crearea unei industrii europene de apărare solide, coordonarea militară sporită între statele membre, combaterea terorismului și protejarea frontierelor, în special a celor maritime.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a declarat că țara sa dorește să rămână implicată în cooperarea militară europeană și după ce va părăsi blocul comunitar. Marea Britanie a fost de-a lungul vremii un adversar al creării unei armate europene, guvernele de la Londra considerând că apărarea europeană nu trebuie deconectată de cea a SUA.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii