Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FADERE cere Guvernului României mai multă implicare în ajutorarea românilor afectaţi de cutremurul din Italia

ro

29 Aug, 2016 14:31 2601 Marime text
FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) cere Guvernului României să se implice mai mult în ajutorarea  familiilor de români afectate de cutremurul din Italia.
 
„Apreciem gestul Guvernului României care a decis să repatrieze trupurile neînsuflețite ale românilor decedați în Italia, însă credem că ajutorul guvernamental ar trebui să fie mai susținut. Foarte multe dintre aceste familii și-au pierdut casele și  toate bunurile din casă”, se arată într-un comunicat FADERE remis ZIUA de Constanţa. „În acest moment, 11 dintre cele 290 de persoane care și-au pierdut viață sunt români. Ministerul Afacerilor Externe ne vorbește doar de un disparut, însă românii din zonă spun că ar fi mai multe persoane dispărute”, se mai arată în comunicat.
 
Potrivit sursei citate, comunitatea românească din Italia s-a solidarizat rapid cu cei afectați și mai multe asociații românești au trimis deja ajutoare în zonă. FADERE poate pune la dispoziția românilor din Italia afectați de cutremuri cât și a membrilor familiilor celor decedați transport gratuit până în țara.


„Acum ar fi timpul ca și oficialitătile din tară să le intindă o mână de ajutor celor năpăstuiti”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE. 


Menţionăm că premierul Dacian Cioloș a convocat pentru astăzi o ședință extraordinară de Guvern care va avea pe agendă și o analiză a măsurilor de sprijin pentru românii răniți și afectați de cutremurul devastator din Italia, precum și pentru familiile acestora. Șeful Executivului este în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Misiunea diplomatică a României la Roma, care îi prezintă informări periodice despre situația din Italia.


„Sunt alături de familiile celor care au pierdut pe cineva drag și le transmit întreaga mea solidaritate și compasiune. Mă gândesc, de asemenea, la cei răniți și la cei care au de suferit din cauza puternicului cutremur. Le doresc sănătate și puterea să depășească această încercare. Îi asigur că guvernul le va fi alături pentru a-i ajuta să treacă peste această tragedie", este mesajul premierului Dacian Cioloș.


În ședința de astăzi, la cererea șefului Executivului, ministerele Muncii și Externelor vor prezenta măsurile de sprijin pe care Guvernul le va putea acorda diferitelor categorii de cetățeni români, victime ale acestui cutremur și familiilor acestora.  Menționăm faptul că la solicitarea premierului, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, se află de ieri, în centrul Italiei, pentru evaluarea situației la fața locului, urmând să prezinte Guvernului o informare în acest sens.

Amintim, de asemenea, astăzi, vor fi repatriate corpurile neînsuflețite a cinci cetățeni români decedați în seismul produs la 24 august. Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgență aflat la dispoziția ministerului, vor pleca, în cursul zilei de luni către țară. Totodată, Guvernul are în vedere organizarea unor echipe de sprijin psihologic pentru familiile victimelor decedate.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii