Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facebook, acuzată că încalcă legislaţia europeană asupra vieţii private

ro

15 May, 2015 21:35 959 Marime text
 
O comisie oficială din Belgia a criticat în termeni foarte duri compania americană Facebook, pe care a acuzat-o că încalcă legislaţia europeană din domeniul protejării vieţii private, informează romanialibera.

Facebook este criticată pentru faptul că monitorizează activitatea online a utilizatorilor fără consimţământul acestora.

Comisia de Protecţie a Vieţii Private din Belgia a criticat, de asemenea, compania Facebook pentru răspunsurile sale incomplete şi evazive la întrebărilor care i-au fost puse despre condiţiile de utilizare a reţelei de socializare şi despre scopul în care sunt folosite datele personale ale utilizatorilor, chiar şi atunci când aceştia nu sunt conectaţi în reţea.

Comisia belgiană a emis deja o primă recomandare, stabilind că legile belgiene se aplică şi firmei americane. În plus, comisia belgiană colaborează cu agenţii similare din alte ţări europene cu scopul de a defini o serie de regulamente foarte clare în privinţa dreptului de utilizare a informaţiilor de ordin personal extrase din activitatea online a utilizatorilor de internet. La cererea comisiei belgiene, o analiză amănunţită a fost realizată de un grup de cercetare universitar, EMSOC / SPION, despre felul în care Facebook foloseşte datele personale ale utilizatorilor, precum şi datele altor internauţi care nu folosesc Facebook.

„Rezultatele acestei analize sunt tulburătoare. Facebook încalcă legislaţia europeană şi pe cea belgiană din domeniul vieţii private şi face acest lucru la niveluri diferite. Numeroase puncte problematice au fost dezvăluite în 10 capitole", a precizat aceeaşi comisie belgiană.

Potrivit preşedintelui comisiei, Willem Debeuckelaere, "Facebook este reţeaua de socializare pe care se conectează mai mult de jumătate dintre belgieni. Felul în care viaţa privată a acestor utilizatori şi a tuturor internauţilor este dispreţuită necesită luarea unor măsuri. Prin această primă recomandare, am făcut un prim pas, adresându-ne companiei Facebook, dar şi tuturor actorilor din domeniul internetului care utilizează Facebook, cerându-le să funcţioneze respectând cu adevărat viaţa privată".

Comisia belgiană urmează să analizeze în profunzime fiecare dintre aceste aspecte.

În prezent, întreaga atenţie a specialiştilor din media pare să se concentreze pe Capitolul 8, intitulat "Facebook Tracking Through Social Plug-ins". Acesta nu îi vizează doar pe utilizatorii de Facebook, ci pe toţi internauţii din Belgia şi din Uniunea Europeană.

Comisiile de Protecţie a Vieţii Private din Olanda, Germania şi Belgia cooperează în această chestiune începând din ianuarie 2015 în cadrul unui grup de iniţiativă. Franţa şi Spania s-au alăturat de curând acestui grup de contact.

Aceste ţări se consultă cu regularitate cu alte organizaţii-surori de pe plan european, care au început la rândul lor analize amănunţite şi vor implementa o serie de proceduri naţionale specifice.


Sursa: romanialibera.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii