Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exxon Dacă explorarea perimetrului Neptun are succes, costul de producţie va fi de 3-10 mld. dolari

ro

29 Aug, 2011 23:29 968 Marime text
Costurile etapei de dezvoltare şi producţie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagră vor fi cuprinse între 3 şi 10 miliarde de dolari, dacă faza de explorare se va încheia cu succes, a declarat Ian Fischer, şeful subsidiarei grupului american Exxon Mobil implicate în proiect alături de OMV Petrom.

"Dacă avem succes şi vom dori să intrăm în faza de producţie, acum fiind în etapa de ex­plo­rare, costurile vor fi între 3 şi 10 miliarde de dolari", a declarat Ian Fischer, managing direc­tor al companiei ExxonMobil Exploration and Production România, parte a celui mai mare grup petrolier listat din lume.

Prezent la o conferinţă pe tema com­bus­tibililor, el a afirmat ieri că etapa actuală de ex­plo­rare necesită costuri ridicate şi a precizat că nivelul investiţiei pentru forajul unei sonde se ridică la 150 milioane de dolari.

Prima sondă de explorare ar putea fi forată la finele acestui an sau la începutul anului viitor, conform sursei citate.

Perioada în care OMV Petrom (SNP) are drept de explorare în perimetrul Neptun din ba­zinul Mării Negre a fost prelungită la finele lunii iulie de către Guvern cu cinci ani.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat miercuri că ar putea scoate la licitaţie, cel mai devreme anul viitor, licenţe de explorare a şase perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră.

Printre companiile care caută petrol şi gaze în Marea Neagră se află OMV Petrom, Exxon Mobil, Lukoil şi Petro Ventures Europe.

OMV Petrom este listată la BVB şi este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Printre ceilalţi acţionari se numără Ministerul Eco­nomiei, cu 20,63% din titluri, şi Fondul Pro­prietatea - cu 20,11%

Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de ma­re adâncime din perimetrul Neptun.

În vara lui 2009, în căutare de hidro­carburi, cele două companii au adus un vapor uriaş de 160 de milioane de dolari pentru a face lucrările de seismică 3D pe o suprafaţă de circa 3.000 de kilometri pătraţi din totalul de 9.900 de kilometri pătraţi pe care-i măsoară perimetrul Neptun. Această seismică constă în producerea unor unde acustice şi apoi înregistrarea undelor reflectate de straturile geologice. Practic, aceste unde fac un fel de radiografie tridimensională la adâncimi care pot ajunge şi la 7.000 de metri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii