Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:32 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia „Ada Kaleh. Insula din suflet” va ajunge la Constanţa

ro

02 Aug, 2012 08:11 1184 Marime text

Expoziţia „Ada Kaleh. Insula din suflet” va fi vernisată astăzi la sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR) şi se constituie într-un moment de rememorare a destinului tragic al micuţei insule de pe Dunăre, în aval de Orşova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat - la începutul anilor '70 ai secolului trecut - construcţia Hidrocentralei Porţile de Fier I. 
Expoziţia reuneşte fotografii provenite mai cu seamă din arhivele personale ale foştilor insulari, a unor cărţi poştale şi ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi a unor obiecte provenite din Ada Kaleh, aceasta reconstituie fidel stilul de viaţă aparte, specific comunităţii insulare preponderent de etnie turcă, organizatorii căutând să sugereze unicitatea unui spaţiu exotic, pierdut pentru totdeauna.
Participanţii la vernisaj vor putea asista la proiecţie de filme documentare realizate în şi despre Ada Kaleh la sfârşitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film, cărora li se vor adăuga filmul 'Ada Kaleh Stories' de Ismet Arasan (Turcia, 2009).
Expoziţia face parte dintr-un proiect finanţat de AFCN şi va fi itinerată ulterior la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (14 – 28 septembrie 2012) şi la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie 2012).

Sursa: hotnews.ro

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii