Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expertiza geotehnică Sinagoga din Constanţa poate fi consolidată cu un milion de euro

ro

27 Jan, 2015 14:53 2977 Marime text
A fost realizată Expertiza Geotehnică a Sinagogii din Constanţa. Această acţiune s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2014 - ianuarie 2015, la solicitarea Comunităţii Evreieşti din Constanţa, cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) prin preşedintele său, dl. Aurel Vainer, se arată într-un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
 
Lucrările au fost coordonate de firma S&T Studio Trading, în colaborare cu Miro Grup din Bucureşti, prin persoana ing. Adrian Mircea Stănescu.
 
Lăcaşul de cult de rit occidental a fost construit după planurile arhitectului vienez Adolf Linz, în stil maur şi influenţe arhitecturale caldeene. Construcţia a fost folosită până în anul 2004 (inclusiv ca depozit militar german, în anii războiului), lipsa unor lucrări de întreţinere şi pază ducând în cele din urmă la degradarea gravă a clădirii.

Sinagoga este o ruină

În prezent, acoperişul este în totalitate prăbuşit, au mai rămas fragmente din grinzile longitudinale şi câteva grinzi transversale din lemn, ce legau zidăria portantă de nava centrală. Zidurile exterioare prezintă fisuri preponderent de suprafaţă, doar local câteva fisuri de adâncime, iar tencuiala suferă deteriorări care în anumite zone au ajuns până la stratul de cărămidă.

Vitraliile prezintă local spărturi şi fragmente lipsă, tâmplăria interioară este în totalitate dispărută, iar altarul este deteriorat, cu stucaturi şi tencuială desprinse. Imobilul nu este nominalizat pe lista monumentelor istorice, dar se află într-o zonă protejată a oraşului Constanţa, în situl urban ''zona peninsulară'', înscris pe Lista Monumentelor Istorice sub nr. CT-II-a-02832.03.
 
Altfel spus, expertiza a constatat că principalele aspecte structurale negative ale construcţiei sunt date de înălţimea de nivel mare a zonei centrale (care nu prezintă niciun planşeu intermediar), de cantitatea redusă de pereţi transversali cu distanţe mari între aceştia şi fundaţiile de zidărie cu deficienţe structurale importante.
 
Arhitectul a estimat valoarea totală a costurilor lucrărilor, cu studiu de fezabilitate şi proiect, la aproximativ un milion de euro.
 
„Se speră ca fondurile necesare să fie obţinute din partea Guvernului României şi alte surse, printre care şi Consiliul Local Constanţa. Lucrările de execuţie vor demara în acest an, imediat ce fondurile vor fi disponibilizate, a declarat preşedinte al Comunităţii Evreieşti Constanţa, Sorin-Lucian Ionescu, după cum se arată în comunicatul de presă.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Victor 27 Jan, 2015 16:19 Dece sa se realizeze cu bani dela buget sau municipiu?