Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Există o metodă eficace de a ține căpușele departe de tine!

ro

12 May, 2016 11:40 3063 Marime text
Sezonul căpuşelor face inima oricum să tremure puţin de teamă, mai ales dacă petrecem mult timp în natură. Şi atunci vine firesc întrebarea: cum să evităm căpuşele? Toată lumea ştie de clasicele metode de prevenţie, precum purtarea pantalonilor, a bluzelor cu mâneci lungi şi a unei încălţăminte care să acopere cât mai mult piciorul.
 
Şi totuşi, există o metodă mai simplă şi, din câte se spune, foarte eficientă. Este vorba despre uleiul esenţial de geranium. Căpuşelor nu le place deloc geraniolul, o substanţă de baza în acest tip de ulei, iar pe piaţă, multe dintre sprayurile/soluţiile anti căpuşe conţin acest compus.
 
Cum folosim uleiul de geranium pentru a ne proteja de căpuşe? Tot ce trebuie să facem este să aplicăm puţin ulei în zona încheieturii mâinii, la glezne şi în spatele urechii (o cantitate minimă, deoarece este extrem de concentrat). Pentru că este un ulei volatil, se aplică o dată la câteva ore.

Puteți găsi acest ulei esenţial de geranium în magazinele cu produse naturiste. Atenţie! Ca în cazul oricărui ulei esenţial, este interzis gravidelor şi copiilor mai mici de un an!

Leacurile băbeşti sunt interzise, spun medicii epidemiologi! Atunci când o persoană a fost muşcată de o căpuşă, totul trebuie să fie făcut ca la carte. Dacă ştim să extragem căpuşa, trebuie să fim atenţi să nu strivim capul.
 
După îndepărtarea căpuşei,  se face o uşoară dezinfecţie cu betadină sau alcool sanitar şi este foarte important ca persoana muşcată să se prezinte la medicul de familie şi să îi spună ce s-a întâmplat. De asemenea, trebuie notată data la care persoana a fost muşcată şi să urmărească  locul acela timp de o lună.
 
Sunt trei stadii pentru boala Lyme. Cu cât boala este depistată mai repede, cu atât cazul nu riscă să devină unul complicat.
 
Potrivit medicilor epidemiologi, pentru stadiul 1 este caracteristic aspectul de eritem migrator, o roşeaţă la nivelul pielii. Mai există un limfocitom, un aspect particular care se întâlneşte la copii şi asta se întâmplă prin apariţia unei zone violacee, inflamată, de obicei la lobul urechii, pentru că cele mai frecvente muşcături la copii sunt în zona capului şi a gâtului.
 
În stadiul 2 de boală, când este boala diseminată, manifestările pot să se extindă la foarte multe aparate şi sisteme ale corpului, inclusiv la nivelul articulaţiilor, la nivelul inimii sau a suprarenalelor.
 
În stadiul 3 apare aşa-numita infecţie cronică, în care simptomele sunt foarte grave şi este afectat rău sistemul nervos.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii