Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exercițiu tactic la Rompetrol Rafinare

ro

17 Apr, 2015 17:06 2715 Marime text
Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, au desfășurat, vineri, un exercițiu tactic la Rafinăria Petromidia și în imediata apropiere a acesteia, pentru testarea verificarea sistemelor de intervenție și a modului în care sunt gestionate situațiile de urgență create în eventualitatea unor accidente grave.
 
„Simulările de accidente majore sunt realizate periodic și au ca scop verificarea vitezei de răspuns a echipajelor specializate, îmbunătățirea și creșterea gradului de pregătire a acestora, pregătirea psihologică a persoanelor implicate pe parcursul acțiunilor de intervenție, precum și a modului de cooperare între forțele de intervenție în cazul unor accidente în cadrul platformei idustriale și în exteriorul acesteia. De asemenea, prin intermediul exercițiilor tactice sunt evaluate verificate procedurile de notificare a unui accident major, modul de funcționare al instalațiilor de alimentare cu apă și a instalațiilor fixe de stingere a incendiilor. Aceste acțiuni se înscriu în strategia KMG International de protecție a sănătății și siguranței fiecărui angajat, a partenerilor și a comunităților rafinăriei Petromidia”, a declarat Manager QHSE (Calitate, Sănătate, Siguranță și Mediu) Rompetrol Rafinare, Felicia Andrei.
 
Scenariul exercițiului, care a inclus 7 presupuse victime, a vizat simularea unei emanații de gaze la Unitatea de recuperare sulf și tratare gaze reziduale, două incendii (la camera de ardere a instalației și la instalația de motorină din dreptul Unității AFPE - Amestecare, Finisare și Expediție Produse Petroliere), intoxicare cu gaze, coliziunea unui autoturism cu pasageri, deplasarea unui nor toxic spre Năvodari și un accident rutier pe Bulevardul Năvodari (DJ 226), cu blocarea drumului pe un sens de mers. 
 
În acord cu procedurile interne, compania transmite notificări către autoritățile locale, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”, Agenția pentru Protecția Mediului și Comisariatul Gărzii de Mediu Constanța, comunitățile locale și operatorii economici din vecinătate privind producerea unui incident la Rompetrol Rafinare. ISU „Dobrogea” raportează operativ la Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, informează preşedintele Comitetului Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă şi trimite la locul evenimentului, echipajele Staţiei de Pompieri Midia Năvodari, Detaşamentului de Pompieri Constanţa Palas, Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraș şi Detaşamentului de Pompieri Constanţa Port. De asemenea este trimisă în zonă grupa operativă pentru evaluarea situaţiei.
 
„Rompetrol Rafinare reprezintă un obiectiv strategic nu doar la nivel judeţean, ci la nivel naţional, iar importanţa acestuia ne obligă să asigurăm un răspuns eficient la producerea unor evenimente cu consecinţe în sfera situaţiilor de urgenţă. Ne-am propus să verificăm cooperarea dintre echipajele serviciului privat şi cele profesioniste ale ISU “Dobrogea” prin organizarea anuală a unui exerciţiu pe platforma Petromidia. Complexitatea viitoarelor exerciţii va creşte pe măsură ce anumite scenarii vor deveni retina”, a declarat mr. Vîrtej Iulian – şeful Centrului Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”.
 
În sprijinul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă Global Security Sistem, care a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi o autoscară mecanică SPSU-GSS, din partea ISU „Dobrogea” au participat la exercițiu şase autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială C.B.R.N. şi o ambulanţă SMURD. La faţa locului s-a deplasat şi laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, două echipaje ale Poliţiei Locale Năvodari şi o ambulanţă, aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
 
Compania Rompetrol Rafinare operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, fiind și unicul producător de polimeri din țară. În urma investițiilor realizate de KMG International și KazMunayGaz - compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, acestea au parcurs un proces de modernizare și de eficientizare a proceselor tehnologice. În urma implementării măsurilor interne de promovare și protecție a sănătății și siguranței pe platforma Petromidia, compania nu a înregistrat niciun accident major pe parcursul anului 2014, an în care rafinăria a funcționat în mod continuu, fără nicio oprire accidentală, la capacitatea sa maximă de 5 milioane tone/an.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii