Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:05 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv Un fost comandant din IPJ Constanţa a fost condamnat. Iată cine este și ce pedeapsă a primit

ro

20 May, 2016 23:03 1500 Marime text
Comisarul-şef de poliţie Nicu Ion, fostul comandant al Biroului Control Intern, al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa şi al Poliţiei oraşului Hârşova, trimis în judecată de DNA Constanța a fost condamnat.

Azi, judecătorii i-au aplicat lui Nicu Ion pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de încercare 4(patru) ani. 

Pe durata termenului de supraveghere inculpatul Ion Nicu trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: -să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa la datele fixate de acesta; -să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; -să comunice schimbarea locului de muncă; -să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

Pe parcursul termenului de supraveghere Nicu Ion  va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman”, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă, potrivit minutei judecătorești.

De menționat că Nicu Ion a fost achitat pentru tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia

Instanța a admis, în parte, pretenţiile civile formulate de partea civilă Diana Lilia Bandrabur (medic al SCJU Constanța) și l-a obligat pe Nicu Ion la plata sumei de 25.000 de euro (echivalentul în lei la data efectuării plăţii efective) cu titlu de daune morale către partea civilă. 

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța. 

Nicu Ion a fost deferit Justiţiei, aproape de începutul lunii 2014, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care l-au acuzat de şantaj, tentativă la efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în luna iunie a anului 2012, inculpatul Ion Nicu, în calitatea de comisar-şef de poliţie, a constrâns o persoană, medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, să întocmească reţete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pe care să le trimită farmaciilor aparţinând SC Venita Lau & Mar SRL (aparținând unor apropiați ai inculpatului), urmând ca acestea să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze reţetele de la buget“.
 
„În baza unei înţelegeri, inculpatul urma să îşi însuşească o parte dintre sumele de bani obţinute de societatea comercială prin această modalitate În luna martie a anului 2013, inculpatul Ion Nicu, comisar-şef de poliţie, a angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înfiinţării SC Nikos Pharm Distribution SRL, căruia i-a plătit onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societăţii, a achitat taxele necesare înfiinţării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declaraţii la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activităţi lucrative prin intermediul societăţii arătate. La data de 7 mai 2013, inculpatul Ion Nicu a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declaraţiei de interese date în condiţiile legii, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deşi întrunea ambele calităţi în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL“, se mai arată în rechizitoriul celor de la Anticorupţie. 

Așa cum arătam și mai sus decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanța. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii