Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EVZ.ro Cum a a ajuns “corupţia” problemă de siguranţă naţională. Cazurile Radu Mazăre, Ioan Niculae și Cătălin Voicu

ro

19 Apr, 2015 13:43 1702 Marime text
Radu Mazăre a fost interceptat în baza unor mandate de siguranţă naţională, iar arestarea sa a fost făcută după ce procurorii au primit de la SRI stenograme declasificate. Cazul primarului suspendat din Constanţa nu este primul de acest fel. Astfel de interceptări făcute de SRI au fost hotărâtoare pentru condamnarea definitivă a omului de afaceri Ioan Niculae sau a fostului senator PSD Cătălin Voicu. Alte cazuri celebre sunt cele privind "Referendumul fraudat"- Liviu Dragnea, sau cel al "Gazelor ieftine pentru Interagro"- Ioan Niculae, relatează evz.ro.

Una din probele cheie ale procurorilor DNA, în cazul Radu mazăre, sunt convorbirile interceptate în baza unui mandat de siguranță națională declasificat, purtate între Ciorca Florin și Arpad Paszkany, la data de 12 iulie 2007. Paskany are calitatea de martor-denunțător la DNA în acest dosar.

Potrivit legii, mandatul de siguranţă naţională este solicitat de Serviciul de Informaţii procurorului general. La rândul său, acesta înaintează solicitarea către un judecător de la Înalta Curte de Casaţie. În cazul în care cererea este întemeiată, mandatul se emite şi se pune în aplicare de SRI. Dacă din interceptări reies indicii de săvârşire unor infracțiuni, datele sunt declasificate şi sunt transmise apoi către parchete competente, dacă este vorba de corupție, la DNA.

Interceptările lui Paskany

George: Şi no, ce să zic? Eu nu ştiu nici de... Poate că trebuia abordat direct şi poate nu era discuţia asta.

Arpad Paszkany: La cine, la cine te referi că trebuia abordat direct?

George: Ăla, fasole. Deci ăla trebuia, probabil că înainte de aia probabil să ai tu o discuţie tete-a-tete cu el. Că nu îmi dau seama cât îi din poveştile, cât s-o fi ofuscat că nu-i băgat în seamă, cât îi şmecherie de Dobrogea, habar nu am”.

La aproape opt ani după această discuţie, Arpad Paszkany le explica procurorilor, în denunţ, că "fasole" era termenul folosit pentru a-l desemna pe primarul Constanţei, arată postul digi24.

Cazul Cătălin Voicu

De departe, cel mai celebru caz în care acuzarea s-a construit pe mandate de siguranţă naţională este cel al fostului senator Cătălin Voicu. Procurorii au obţinut şapte ani de închisoare pentru fostul parlamentar, după ce acesta a fost interceptat în timp ce se lăuda cu influenţa sa politica şi cu instituţiile pe care le poate controla, susține postul digi24.

Cătălin Voicu: ...asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, ş-atunci... Se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da...

Alexandru Mazăre: Eu am vorbit cu Radu...

Cătălin Voicu: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată Justiţia în mână, ai toată Curtea...

Cazul Ioan Niculae

Tot în baza unor mandate de siguranţă naţională au fost ascultate şi telefoanele omului de afaceri Ioan Niculae. Acesta a fost trimis dupa gratii, definitiv, după ce procurorii au demonstrat în instanţă că a încercat să obţină avantaje economice prin finanţarea campaniei electorale pentru prezidenţialele din 2009.

Gheorghe Bunea Stancu: Ei, în partid toată lumea vrea funcţii. Şi pe la Bucureşti şi pe la Brăila. Am pus la Agenţia Naţională de Mediu vicepreşedinte, la Rezervele Statului - preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo şapte-opt funcţii de-astea naţionale, ştii!?

Ioan Niculae: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, domnul ministru, ai mână bună.

Gheorghe Bunea Stancu: Ionuţ? Dacă el o strâmbează cu mine, nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal, îl schimbă în două zile.”


Text preluat de pe evz.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii