Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

EVZ REPUBLICA LUI MAZĂRE. Aroganţele unui primar din România, cercetat penal

ro

15 Jun, 2014 21:01 3033 Marime text
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a deschis, ieri, la Mamaia, parada motocicliştilor. Edilul a făcut ca de fiecare dată senzație, prezentându-se la eveniment la volanul unui Jaguar decapotabil, însoţit de o tânără blondă.

Primul gospodar al oraşului Constanţa a venit îmbrăcat cu o cămaşă cu motive florale, spunând că vestimentaţia sa este inspirată din cea a anilor '70 şi că a ales această perioadă deoarece maşina pe care o conduce este din acele timpuri.

Întrebat dacă maşina sa este o achiziţie nouă, primarul a răspuns: „Nu e o maşină nouă, e o maşină veche, are patruzeci de ani. Dacă nu am avut şi eu bani să iau una nouă, am luat una veche. Dar fata e nouă, să ştii. Maşina e veche, fata-i nouă”.

Campingul din Mamaia Nord găzduieşte, între 13 şi 15 iunie, Seawolves Bike Fest, o manifestare dedicată iubitorilor de motociclete. Pe lângă această paradă, motocicliştii vor avea parte de diverse concursuri şi concerte rock.

Dosarele lui Mazăre

Radu Mazăre este anchetat în dosarul „Șpagă pentru cartierul săracilor”, pentru care a şi fost reţinut, pentru 24 de ore, în luna aprilie. El este acuzat că ar fi primit mită de la un om de afaceri, pentru a-i facilita câştigarea licitaţiei.

Procurorii DNA susţin că, la începutul anului 2011, Radu Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat „Programul de construire locuinţe modulare grupate" în Campusul Social Henri Coandă, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local.

„Pe fondul demarării acestui proiect, omul de afaceri Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului Mazăre suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off- shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală", se arată în comunicatul DNA.

În schimbul acestor sume de bani, susţin anchetatorii, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu: "Inițierea unor hotărâri de Consiliu Local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham".

„Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan", susţin anchetatorii.

Retrocedările ilegale

Mazăre este judecat, încă din 2008, şi într-un dosar privind retrocedările ilegale de terenuri de pe Litoral . De altfel, EVZ a prezentat dovada că edilul de Constanţa i-a pus în posesie, ilegal, pe foștii patroni de la Dinamo, cu terenuri cuvenite Academiei Române. Retrocedările ilegale, de zeci de hectare de teren în portul Tomis, s-au făcut la propunerea comisiei din care făcea parte și Nicușor Constantinescu, actualul șef al Consiliului Județean Constanța. Primarul Radu Mazăre i-a pus în posesie pe Cristian Borcea, Dragoş Săvulescu şi alţii pentru un teren de 98,6 hectare care aparţinea, de drept, Academiei Române. Cazul face parte din dosarul 6536/2/2008, în care sunt inculpați, alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu, alţi 35 de angajaţi ai Primăriei, notari şi oameni de afaceri.

Sursa: Evenimentul Zilei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii