Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment militar, de 1 decembrie Forţele militare dobrogene participante la Blocul de paradă

ro

30 Nov, 2010 20:13 3753 Marime text

_mg_0352.jpgDe la Constanţa, vor participa, în special, militari din cadrul Statului Major al Forţelor Navale.

Comandantul paradei este generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, unul din cei mai tineri generali ai Armatei României.
Activitatea generalului de brigadă Nicolae Ciucă este strâns legată de pregătirea şi participarea structurilor din Armata României la misiuni de pace, de luptă şi de stabilizare în afara teritoriului naţional.  El a fost prezent în toate misiunile în care Armata Română a participat cu trupe, respectiv în teatrele de operaţii din Angola, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Afganistan şi Irak.
    
Academia Navală Mircea cel Bătrân

Cu o tradiţie de peste 138 de ani, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este o instituţie de învăţământ superior tehnic de specialitate care pregăteşte ofiţeri/ingineri pentru Forţele Navale, Poliţia de frontieră şi Marina Comercială.
Academia dispune de o bază materială funcţională comparabilă cu cele ale instituţiilor similare de prestigiu din Marea Britanie, Franţa, Italia, SUA, Rusia, Spania, Germania. Începând din anul 2007, Academia Navală a devenit universitate participantă la programul ERASMUS. Ea are ca obiectiv de bază formarea de ofiţeri ingineri maritimi şi fluviali, apţi să execute în siguranţă cartul şi să asigure întreţinerea tehnicii de la bordul navelor maritime şi fluviale de transport, precum şi de ingineri-economişti pentru societăţile portuare, în concordanţă cu cerinţele economiei concurenţiale. Studenţii Facultăţii de Marină Civilă desfăşoară activităţi practice la bordul Navei-şcoală şi de transport „Albatros” a Academiei Navale.
Detaşamentul studenţilor este comandat de locotenent-comandor George Tudor.

Batalionul 307 Infanterie Marină

Blocul de paradă al Forţelor Navale este format din două detaşamente. Primul aparţine Batalionului 307 Infanterie Marină şi este comandat de maiorul Virgil Popescu.
Batalionul poate îndeplini cu succes atât misiuni convenţionale, cât şi operaţii speciale.
În decursul anilor, subunităţi din Batalionul de Infanterie Marină au participat activ la numeroase exerciţii internaţionale executate în comun cu subunităţi similare din ţări ca Olanda, Portugalia, Ucraina, Danemarca şi Polonia.
Experienţa acumulată în aceste exerciţii şi mai ales pregătirea profesionistă din ţară au stat la baza îndeplinirii cu succes a misiunilor specifice din teatrul de operaţii din Kosovo din perioada 2008-2009.
        
Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”


Cel de-al doilea detaşament al Forţelor Navale, comandat de locotenent-comandorul Cristian Oniscu, este alcătuit din soldaţi şi gradaţi voluntari de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”.
Instituţia este continuatoarea tradiţiei perfecţionării pregătirii personalului din Forţele Navale române, tradiţie întemeiată la 17 noiembrie 1872, odată cu înfiinţarea primei instituţii de învăţământ militar de marină.
Aici se asigură formarea şi dezvoltarea continuă, prin cursuri, a ofiţerilor cu grade inferioare, a maiştrilor militari, a soldaţilor şi gradaţilor voluntari în vederea evoluţiei în carieră, utilizându-se programe specifice de instruire, în raport cu nevoile Statului Major al Forţelor Navale, în forme şi modalităţi similare cu cele utilizate în armatele statelor membre ale NATO şi UE.
        
Elicopterul IAR PUMA Naval

 
Ultimul elicopter care survolează Piaţa Arcului de Triumf este IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Forţelor Navale. Este comandat de locţiitorul pentru zbor al şefului de stat major al Flotei, comandorul Tudorel Duţă. Este instructor de zbor în toate condiţiile şi are la activ peste 2500 ore de zbor, iar copilot este instructorul-şef pentru securitatea zborului la Grupul de Elicoptere Tuzla, locotenent Cătălin Cârnu.
Primele elicoptere IAR 330 Lro, cunoscute sub numele de PUMA, construite sub licenţă în România la IAR Ghimbav, Braşov, modernizate şi navalizate, răspund exigenţelor operării de  la bordul fregatelor. Sunt cele mai moderne elicoptere din România graţie echipamentelor de la bord şi  puterii de descoperire şi lovire de care dispun.
Dotarea acestor elicoptere permite executarea unor misiuni, cum ar fi căutare şi salvare pe mare/SAR (Search and Rescue), transport de materiale şi personal.

Ambarcaţiunile RHIB

Cele două ambarcaţiuni RHIB au echipaje formate din militari ai Secţiei scafandri de luptă şi nave speciale. Ele sunt folosite pentru desfăşurarea unor misiuni specifice scafandrilor EOD (minori, deminori) şi Forţelor pentru Operaţii Speciale, cum ar fi: căutare, descoperire, distrugere, transport la obiectiv a personalului EOD, controlul acvatoriilor, danelor şi cheurilor, controlul operei vii la nave, misiuni de „First Protection”, infiltrare şi extracţie în/din obiectiv.
Aceste ambarcaţiuni aparţin Centrului 39 Scafandri. Ele participă la activităţi complexe de cercetare a platoului continental, de punere în funcţiune a primei platforme de foraj marin, de montare a conductelor submarine, de supraveghere şi de întreţinere a acestora.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii