Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment inedit la bordul fregatei Regina Maria

ro

10 Sep, 2015 11:50 1486 Marime text
 
Caseta de argint în care a fost transportată inima Reginei Maria de la Balcic la Constanţa cu Distrugătorul Regina Maria va fi expusă vineri, 11 septembrie, la bordul Fregatei Regina Maria, prin grija Muzeului Naţional de Istorie al României, păstrătorul acestui obiect de tezaur al României.
 
După 75 de ani, caseta ajunge la bordul navei care poartă numele reginei, pentru câteva ore, fiind expusă cu prilejul ceremoniei de aniversare a 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor de război Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Un eveniment important, înscris în istoria României de către marinarii militari, a avut loc în luna octombrie 1938, după decesul Reginei Maria. Conform testamentului reginei, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic (în Bulgaria de astăzi) cu Distrugătorul Regina Maria, sub comanda căpitan comandorului Horia Măcellariu, fiind adusă înapoi în ţară, în anul 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, tot cu Distrugătorul Regina Maria, pentru a fi păstrată în capela reşedinţei regale de la Bran.

Regina Maria a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României. Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi cu sânge imperial rus, ea a fost aleasă drept soţie a Regelui Ferdinand. Sub conducerea lor a luat naştere România Mare, în anul 1918. 

Casetele în care a fost depusă inima Reginei Maria sunt expuse în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie al României, alături de coroana şi de bijuteriile sale, iar inima reginei este păstrată de către familia regală a României.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii