Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este zi de doliu naţional. Ce se face într-o astfel de situaţie

ro

26 Jun, 2013 01:09 3719 Marime text
Astăzi este zi de doliu național în România în semn de respect față de victimele accidentului care a avut loc în Muntenegru.
Hotărârea Guvernului României numărul 410, care stipulează acest aspect, a fost publicată, aseară, în Monitorul Oficial al României 374, la paginile 7 şi 8.


Potrivit Legii 75/ 1994 instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României.
De asemenea, drapelul României este arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.
Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

Când a mai fost în România zi de doliu național

- 18 aprilie 2010 - au fost comemorate victimele accidentului aviatic de la Smolensk, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care şi preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski;
- 3 august 2007 - au avut loc funeraliile Patriarhului Teoctist, care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de 21 de ani;
- în 2005 - la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea;
- în martie 2004 - în memoria cetăţenilor români, care au căzut victime ale atentatelor teroriste din Spania;
- în septembrie 2001 - după atacurile teroriste din Statele Unite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii