Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eolienele din Dobrogea, oprite de opozția Guvernului bulgar

ro

29 Apr, 2013 18:59 1442 Marime text
Statul vecin nu-şi dă acordul de tranzit prin apele sale teritoriale pentru cablul submarin care ar urma să lege sistemele energetice din România şi Turcia. Astfel, rămâne încă problema descărcării de capacitate pentru eolienele dobrogene.

Proiectul cablului submarin care va lega sistemele energetice dintre România şi Turcia trenează de mai mulţi ani, unul dintre motive fiind opoziţia Guvernului bulgar, dezvăluie Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica. Motivul acestei opoziţii ar fi interesul ţării vecine de a nu fi concurată de ţara noastră la vânzarea de energie în Turcia. „Vă pot confirma. Bulgarii sunt duşmanii acestui proiect”, spune Lohan pentru ECONOMICA.NET. Fără acordul lor proiectul este „mort” pentru că nu poate tranzita apele teritoriale bulgare.

Totuşi, chiar şi acest obstacol ar fi depăşit dacă Turcia şi-ar exprima ferm dorinţa ca acest proiect să devină realitate. Însă, nu există un acord total între partea română şi partea bulgară referitor la finanţare şi la cine ar trebui să se ocupe propriu-zis de lucrări. Românii ar vrea ca finanţarea şi lucrările să se facă de către companii de stat - Transelectrica în timp ce turcii ar vrea să lase proiectul pe seama companiilor private. „Într-un timp, turcii chiar ar fi fost dispuşi să finanţeze ei în totalitate lucrările, însă discuţiile nu au avansat. În acest moment avem companii coreene şi chineze care dau târcoale proiectului, aşteptăm verde de la Ankara. Dacă Ankara spune clar că vrea proiectul, bulgarii se conformează. Dacă doar Bucureştiul spune asta, nu se conformează”, a mai precizat Lohan.

Opoziţia statului bulgar faţă de proiectul de jumătate de miliard de euro este confirmată şi de Dumitru Chiriţă, deputat, director în cadrul Electrica şi un veteran al pieţei de energie. Acesta spune, mai mult, că turcii ar fi curtat şi Nuclearelectrica în ideea de a finanţa construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Nici aceste discuţii nu s-au concretizat, încă.


Sursa AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii