Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Entorsa la genunchi, cel mai frecvent accident la schi! Ce nu trebuie să îţi lipsească din trusa de prim ajutor

ro

08 Dec, 2014 07:47 1761 Marime text
S-a dat startul noului sezon de schi! Medicii le recomandă să nu uite, totuși, că schiul este o activitate sportivă cu risc ridicat. În fiecare an, accidentele sunt nelipsite de pe pârtii. Iar peste 90% dintre accidentele la schi se întâmplă persoanelor cu experiență în practicarea acestui sport, însă fără antrenament fizic, potrivit Societății Franceze de Chirurgie Ortopedică și Traumatologie (SOFCOT). Iată ce recomandă această societate științifică referitor la prevenția și pregătirea fizică pentru schi, precum și un ghid de prim ajutor în caz de accidentare.

Schiul poate fi practicat doar într-o singură perioadă a anului, iar mulți dintre amatorii acestui sport se aventurează pe pârtii nepregătiți din punct de vedere fizic. Consecințele? De la simple contuzii, întinderi sau febră musculară până la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.

Măsuri de prim ajutor

În cazul febrei musculare, contuziilor, întinderilor musculare sau ligamentare, precum și al entorselor simple, prima măsură recomandată de SOFCOT constă în aplicarea terapiei reci sau crioterapiei. Iată de ce plasturii de crioterapie sau spray-urile reci nu trebuie să lipsească din echipamentul oricărui schior. Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol. Această substanță produce senzația de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea și ajută la prevenirea inflamației. Apoi, specialiștii recomandă consultarea celui mai apropiat medic ortoped pentru un diagnostic corect și prescrierea tratamentului. Traumatismele ușoare și medii necesită imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau orteză, tratament general cu antiinflamatoare non-steroidiene și local cu geluri antiinflamatoare.

În cazul unui traumatism grav, persoana accidentată trebuie transportată la cel mai apropiat spital pentru consult clinic de specialitate. Traumatismele grave necesită investigații ample și tratament minichirurgical sau chirurgical.

Sursa: Agerpres
Sursa foto: www.bzb.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii