Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii constănţeni, nemulțumiţi de noul buget al educației

ro

17 Nov, 2013 12:10 1577 Marime text
 Asociația Elevilor din Constanța se declară nemulțumită de noul buget al educației pentru anul 2014. Revendicările noastre în privința alocării a 6% din PIB pentru educație nu au fost luate în seamă chiar dacă în toată țara au ieșit în strada peste 20.000 de profesori, elevi și studenți.

Noul Buget de stat pentru anul 2014 prevede o creștere a finanțării de la 19,8 miliarde la 21,7 miliarde. Această creștere este necesară dar nu va rezolva problemele sistemului. În procente, educația va primi 3.29% din PIB față de 3.16% în anul 2013, adică o creștere de doar 4%. Această creștere nu va rezolva problemele sistemului educațional și nici nu va asigura o investiție viabilă.

“Noi speram ca în urma protestelor să se aloce măcar 4% din PIB dar procentul de 3.29% este dezamăgitor. Nu vom vedea o creștere a finanțarii de bază deci școlile vor avea aceleași probleme în privința banilor.

Fondul școlii, foarte blamat de către guvernanți, va continua să existe și ideea că învățământul este gratuit va rămâne doar un ideal. Ce mai pot spune despre elevii de clasa a XI-a și a XII-a care trebuie să cheltuie sute de lei pentru manuale ? Elevii care fac naveta își primesc doar o treime din sumă pentru că Guvernul a introdus un plafon de 2 lei / km. Aș fi preferat să văd că demnitarii au un asemenea plafon și nu elevii. Avem semnale că abandonul școlar va crește din acest motiv.

Până în anul 2011, am avut un reprezentant al elevilor major în Consiliul de Administrație al școlii. Noua lege ne-a trecut ca observatori adică nu mai suntem chemați niciodată. Comisiile de învățământ din Parlament ne-au sfidat spunând că elevii majori sunt minori și că părinții le reprezintă interesele. Noi nu ne simțim reprezentați de către părinți. Înafară de a colecta fondul școlii nu au o contribuție majoră în cadrul unității de învățământ. Mai există și excepții, dar în principal cu asta se ocupă.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Alexandru Bajdechi.

Toate aceste probleme au fost expuse și domnului Prefect Eugen Bola în cadrul întâlnirii de după protestul din fața Prefecturii Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii