Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii au propriul statut din anul școlar 2016-2017

ro

10 Aug, 2016 17:56 2171 Marime text
Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat astăzi Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990.
 
Potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres, forma finală a documentului s-a conturat în urma dezbaterii publice pe care Ministerul Educației a organizat-o în perioada 17 iunie — 4 iulie, prevederile Statutului aplicându-se începând din anul școlar 2016-2017.
 
O componentă majoră a acestui document o reprezintă întărirea rolului elevilor în comunitatea școlară, documentul fiind elaborat de Ministerul Educației în colaborare cu Consiliul Național al Elevilor și alte organizații reprezentative ale elevilor.
 

"Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea școlară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor și să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viața școlii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii și profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că școala este despre și pentru elevi', a declarat ministrul Mircea Dumitru, citat în comunicat.

 
Drepturile elevilor sunt structurate în 5 categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii