Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecosistemul Mării Negre, afectat de insecticidele din agricultură şi de lucrările de îndiguire

ro

04 Apr, 2011 19:33 1214 Marime text

Ecosistemul Mării Negre are de suferit de pe urma activităţilor oamenilor, în special din cauza pescuitului şi a activităţilor turistice. Însă trebuie luaţi în seamă şi alţi factori la fel de importanţi, care au de asemenea un impact negativ asupra vieţuitoarelor marine.

Orice tip de activitate umana are un impact asupra mediului, insa chestiunea de fond este amploarea activitatii umane. „In cazul Marii Negre putem discuta despre modul in care activitatile umane influenteaza apele, habitatele, resursele marine si biodiversitea, a declarat, pentru Green-report.ro, Simon Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" (INCDM).

Astfel, vietuitoarele marine sunt influentate de o multitudine de factori care se intrepatrund. La noi, cele mai importante sunt pescuitul si activitatile turistice, care necesita conditii adecvate. Insa exista si alti astfel de factori, precum constructia digurilor sau calitatea apelor, care este direct afectata de utilizarea ierbicidelor sau insecticidelor pe terenurile agricole.

„Sursele de poluare difuze din zonele agricole - utilizarea fertilizantilor, ierbicidelor, insecticidelor care sunt partial pe suprafete uriase, ajung in Marea Neagra", spune Simon Nicolaev. Astfel, incarcatura exagerata a apelor cu nutrienti - sarurile de azot fosfor se gasesc in substantele fertilizante - pot produce o supraimbogatire a apelor marine.

Algele microscopice pot genera mareea rosie

"Ca orice planta, dupa o saptamana sau doua, moare. Substanta organica ajunge pe fundul marii si apoi se oxideaza si are ca efect scaderea continutului de oxigen. Acesta poate ajunge sa lipseasca complet ceea ce duce la hipoxie. Iar organismele vii care nu au capacitatea de a se retrage din aceste zone ajung sa moara si sfarsesc pe malul marii. Ceea ce s-a intamplat si anul trecut", a explicat Simon Nicoalev. Citeste mai multe pe green-report.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii