Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Economie "Va fi un dezastru dacă BCE nu va anunţa extinderea relaxării cantitative"

ro

22 Jan, 2015 00:00 1764 Marime text
"Programul masiv de achiziţii de bonduri emise de guvernele din zona euro de către Banca Centrală Europeană este aşteptat de pieţele financiare care au pus deja în preţuri efectele unei astfel de decizii. Va fi un dezastru dacă BCE nu va anunţa", a declarat la Viena, Tomas Cerny, managing director, debt capital markets, la Erste Group, prezent la Forumul Euromoney pentru Europa Centrală şi de Est.
 
Experţii Băncii Centrale Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro, în valoare de până la 500 de miliarde de euro, spun analiştii, care anticipează că, la şedinţa de politică monetară de joi, BCE ar urmă să anunţe măsuri de relaxare cantitativă pentru a preveni deflaţia.
 
"Piaţa se aşteaptă la o astfel de decizie, despre care BCE a făcut, de altfel, deja anunţuri", spune Cerny.
 
Extinderea programului de relaxare cantitativă va ajută marile bănci europene, iar influenţă pozitivă va fi transmisă şi pentru subsidiarele din state central şi est europene, că România, a declarat, la acelaşi Forum, Nicolae Dănilă, consilier al viceguvernatorului BNR Liviu Voinea şi acţionar al grupului Erste, de la care a primit acţiuni în perioada în care a condus BCR, banca deţinută în România de austrieci.
 
BCE a accelerat oricum tipărirea de bani în ultimii ani, în încercarea de a preveni deflaţia şi de a ajută statele din zona euro să iasă din criză. Euro s-a depreciat, dar efectele pozitive clare pentru creşterea economică au întârziat, însă să apară, iar pieţele financiare şi statele europene îndatorate au devenit dependenţe de "drogul" relaxării cantitative, cerând intervenţii tot mai mari din partea BCE.
 
Noul program de achiziţii de bonduri guvernamentale, controversat în condiţiile în care implică o finanţare a guvernelor de către banca centrală, de neconceput în urmă cu câţiva ani, va crea volatilitate şi distorsiuni şi mai mari în pieţe, avertizează alţi investitori. "E un timp minunat să fii emitent de titluri, chiar dacă nu pentru motive corecte fundamental, dar nu e un timp bun să fii investitor", a declarat, la Viena, Michael Cirami, Co-Director of Global Income la Eaton Vance, adăugând: "acestea nu sunt vremuri normale! Nu ştim când vor reveni vremurile normale...poate când decidenţii politicilor publice nu vor mai face atâtea greşeli".
 
Sursa: capital.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii