Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecaterina Andronescu ”Plagiatul, o problemă minoră a învăţământului din România”

ro

29 Dec, 2018 16:04 1809 Marime text

Ecaterina Andronescu crede că trebuie să crească reponsabilitatea universităţii în aşa fel încât situaţiile de plagiat să nu se mai întâlnească, scrie digi24.ro.

Ecaterina Andronescu a spus că cercetarea din universitate dă vizibilitate României prin producţia ştiinţifică din revistele bine cotate.

”Probabil că vă este cunoscut că, în anul 2018, 12 universităţi din România au intrat în clasamentul Shanghai cu 29 de domenii ştiinţifice. N-avem cum să nu le apreciem şi să nu ne întrebăm cum putem să le finanţăm mai bine ca să-şi crească performanţa, pentru că aduc un beneficiu întregului sistem de învăţământ. Sigur, va trebui să găsim formula de finanţare în aşa fel încât performanţa să conteze. Şi să îndreptăm într-o oarecare măsură şi cifrele de şcolarizare spre cei care fac performanţă”, a adăugat Andronescu, întrebată despre problema plagiatului.


Ministrul a apreciat că aceasta este ”o problemă minoră”.

”În legătură cu componenta aceasta, care este minoră, dar care face atât de mult rău, cea legată de plagiat, după opinia mea trebuie să crească exigenţa în universitate. Doctorandul acolo se pregăteşte. Acolo îşi dă examenele, acolo îşi face referatele, are o comisie de îndrumare, are apoi comisia care analizează teza, teza trece rin comisie, este publică, cei care vin la teză pot să pună întrebări. Deci cred că trebuie să crească reponsabilitatea universităţii în aşa fel încât asemenea situaţii să nu se mai întâlnească şi să fie legate de tezele de doctorat”, a afirmat ministrul Educaţiei.


Ecaterina Andronescu a mai spus că, din 10.000 de doctoranzi, sunt câteva lucrări în care a apărut plagiatul.

În legătură cu faptul că doar acelea au fost verificate, ministrul a replicat: ”Nici nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta. Nu se poate aşa ceva. Am avut profesori, profesorul l-a urmărit, comisia se îndrumare, ce au făcut toţi aceştia? Nu-i normal să avem o poliţie la minister care să sesizeze prea târziu după ce fapta a fost comisă. Lucrurile trebuie să se deruleze corect în timpul constituirii şcolii doctorale”.


Sursa foto: digi24.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii