Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ebru Bolat va fi premiată de UDTTMR Fiica fostului director general de la „Ülker” i-a adus României primul titlu european la yachting (galerie foto + video)

ro

23 Apr, 2014 14:56 8772 Marime text
Desfășurat pentru prima dată în România (la Constanța), Campionatul European de Yachting Zoom 8 i-a adăugat constănțencei Ebru Bolat în vitrina cu trofee mult-visata medalie de aur. Remarcabila victorie a sportivei de numai 14 ani reprezintă și o premieră extrem de importantă în sportul românesc, fiind pentru prima dată când un sportiv român câștigă un titlu european la yachting!

Pasiunea pentru acest sport în familia Bolat nu are limite. Pe lângă Ebru, și fratele ei mai mare, Tarkan, practică yachtingul (a și participat la aceste Europene), iar cei doi au făcut cunoștință cu acest spectaculos sport al apei prin intermediul tatălui lor, Ender Bolat. Fost director general al Ülker România (producător turc de dulciuri), timp de mai mulți ani (până în decembrie 2010), dar ocupant al unor funcții importante și în cadrul altor companii de renume, Ender Bolat s-a legat și el sufletește de yachting, fiind membru în Consiliul Director al grupării Yacht Club Regal Român, la care au început sportul Ebru și Tarkan și la care evoluează și astăzi.

O vară întreagă, i-a dus la antrenament bunica

Între frate și soră este o diferență de doi ani în favoarea lui Tarkan, însă ambii au mers la yachting în același timp. „La Mangalia, se desfășura o regată de bărci mari, iar eu am fost acolo și i-am luat și pe ei. Au urcat pe un velier și le-a plăcut mult. Aceasta se petrecea în toamnă, prin octombrie, iar antrenorul le-a spus că în primăvară îi așteaptă la pregătire. Cum s-a împlinit termenul, Tarkan și Bolat au fost la ușa clubului. Aveau 11, respectiv nouă ani. O vară întreagă, bunica i-a dus zi de zi la antrenamente. Apoi, din vara următoare, s-au descurcat singuri”, povestește Ender Bolat cum au debutat în yachting copiii săi. Serioși, pasionați și muncitori, Tarkan și Ebru au început urcușul spre vârful ierarhiei. Primul lor antrenor, cel care i-a descoperit, a fost Dumitru Micu. „Eu le-am pus cârma în mână”, se mândrește profesorul. Cei doi au mai lucrat apoi cu Adriana Cocora (un sezon întreg), Alexandru Micu și Edi Guță, dar și cu tehnicieni străini: slovenul Maurizio Bencic (cel care antrenează și campioana europeană la clasa Optimist) sau Stefan Hess (antrenorul Austriei), cu care Ebru a exersat în Spania. „Între Tarkan și Ebru a fost mereu o competiție care i-a ajutat mult. Fiecare dorea să realizeze mai mult ca celălalt”, mai spune Ender Bolat.

Aur continental la prima participare la Zoom 8!

Tânăra Bolat este în progres an de an și a avut o ascensiune fulminantă. Cea mai bună sportivă română pe 2013 la yachting, Ebru este multiplă campioană națională la clasa Optimist (între 2010 și 2013). Anul trecut, la aceeași clasă, a devenit și campioană balcanică (în Macedonia, la Ohrid) și a ocupat locul zece în clasamentul general Open și poziția a opta la Campionatul European din Ungaria (Balatonfoldvar). Nu în ultimul rând, anul 2013 i-a adus clasări fruntașe la Optimist și la Trofeul Simone Lombardi, unde a fost a doua la fete și a opta în ierarhia generală. Iar acum, la Constanța, a venit prețiosul titlu european la Zoom 8. Izbânda lui Ebru a fost cu atât mai însemnată cu cât întrecerea continentală din largul Portului Tomis a fost primul ei concurs la această clasă! „Pe barca aceasta nu a mai concurat până acum. Probabil că va mai merge câțiva ani pe ea, are voie până la 19 ani”, arată tatăl celor doi campioni.

Învață la Colegiul German „Goethe”

Familia Bolat locuiește acum în București, iar părinții lui Ebru și Tarkan așteaptă cu înfrigurare și emoții evoluțiile lor viitoare. Iar în egală măsură sunt preocupați și de evoluția școlară, ambii copii având rezultate foarte bune la învățătură. Tarkan este în clasa a zecea, iar Ebru învață la Colegiul German „Goethe”, în clasa a opta. „Pe lângă școală, le dorim să facă yachting cu aceeași pasiune ca și până acum și să aibă cât mai multe rezultate de seamă. Noi îi susținem cât putem. Când ajungi la marea performanță, trebuie să investești. Orice deplasare costă mult”, arată Ender Bolat. În general, în yachting contribuția financiară este mixtă, club - familie, și la fel se întâmplă și la Yacht Club Regal Român. Bărcile Zoom 8 sunt ale clubului, dar cea Optimist folosită de Ebru și Tarkan a fost achiziționată de părinții lor. „O asemenea ambarcațiune costă între 2.000 și 4.000 de euro. Noi am cumpărat-o, acum patru ani, cu 2.000 și ceva de euro. A folosit-o întâi Tarkan, iar apoi i-a revenit lui Ebru”, mai spune Ender Bolat.

Concurează și la Mondiale

Cariera sportivă a lui Tarkan a avut cam aceeași traiectorie ca cea a surorii sale, băiatul neajungând însă deocamdată la nivelul rezultatelor acesteia. Oricum, este campion național, iar la Europenele Zoom 8 s-a clasat pe un onorant loc șase, după ce, înaintea ultimei zile de curse, se afla pe poziția a treia în clasamentul provizoriu. Situată pe ultima treaptă a podiumului în primele zile de concurs, Ebru a avut o excelentă ultimă zi, câștigând, rând pe rând, trei dintre cele patru curse ținute și urcând, astfel, două poziții în clasament. Victoria lui Ebru nu a fost deloc ușoară. Concurenții au avut parte de condiții meteo extrem de dificile, în toate zilele campionatului. Pentru tânăra constănțeancă emoțiile și bucuria au fost cu atât mai mari. Ebru s-a declarat extrem de fericită pentru cucerirea unei medalii atât de importante, declarând, la finalul competiției, că următorul titlu pe care și l-ar dori este un titlu mondial. Între 12 și 20 iulie a.c., Ebru va concura, în Irlanda, la Dublin, la Campionatul Mondial al clasei Optimist. În aceeași perioadă, fratele ei se va afla în Portugalia, la Mondialele de tineret de la clasa Laser. Nu în ultimul rând, dacă va beneficia de resurse financiare, Ebru va concura și la Campionatul Mondial din Danemarca al clasei Zoom 8.

Bunicul ei este fostul deputat Nusfet Șaganai

La ultimul Consiliu al Reprezentanților de la Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a anunțat că Ebru Bolat va fi premiată marți, 29 aprilie, în cadrul Galei organizate de Uniune „Premiem valoarea, recunoaștem excelența”, alături de alți 73 de elevi de etnie tătară și turcă cu rezultate de excepție la olimpiadele școlare, faza județeană. Tânăra campioană europeană este nepoata lui Nusfet Șaganai, cel care, în perioada 1996 - 2000, a fost deputat UDTTMR. Acesta a transmis în cadrul Consiliului Reprezentanților mulțumirile Federației Române de Yachting adresate UDTTMR pentru evoluția Ansamblului Karasu al UDTTMR Medgidia, la spectacolul care a avut loc în Piața Ovidiu din Constanța cu ocazia deschiderii oficiale a Campionatului European Zoom 8.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lucian 24 Apr, 2014 09:10 bravo ei! asa parinti asa copi .toata stima si respectul sa va traiasca si cit mai multe victorii!!!!