Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ucraineni, un român bagă frica-n noi Luna plină ne aduce un seism puternic

ro

24 Sep, 2010 11:04 2558 Marime text

seismograf.jpgUn savant ucrainean ne-a băgat frica în oase cu anunţul că ne paşte un cutremur devastator. Un profesor român a spus asta pentru Click!, încă din luna martie, după ce a calculat după formule complicate: un seism mare va avea loc în această toamnă.

Un savant ucrainean, Olexandr Kendzer, a băgat joi frica în noi.

El anunţa că în zona Vrancea se va produce un cutremur nimicitor, dar nu a spus şi când se va întâmpla.

Răspunsul îl dă conferenţiarul Ştefan Amariţei care a demonstrat matematic că sunt 80% şanse ca un nou mare seism să se producă în această toamnă.

El a publicat încă de anul trecut această teorie, în cartea „Cutremurele care vor lovi România", şi a arătat cum a ajuns la această concluzie înfricoşătoare.

„Primul mare cutremur de pământ din acest secol, în zona Vrancea, se va produce în această toamnă", a declarat pentru Click! Ştefan Amariţei, profesor de Matematică la Universitatea „Petre Andrei" din Iaşi.

El mai spune că toate marile seisme au avut loc între echinocţiul de toamnă şi cel de primăvară.

Cu o probabilitate de 80%, cutremurul anunţat şi de ucraineni va avea loc în luna octombrie sau noiembrie.

„Dacă următorul cutremur nu va avea loc până în vara anului 2010, devine iminent în toamna acestui an", declara pentru Click!, în 26 martie, profesorul ieşean.

Până la marele cutremur, românii se vor "antrena" cu altele mai mici. Victorin Toader, şeful Laboratorului de avertizare seismică, din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată, ne-a declarat că, în perioada următoare, sunt aşteptate mai multe cutremure.

„În intervalul 24 -28 septembrie, când scoarţa terestră va fi influenţată de Lună, ne aşteptăm la o activitate seismică intensă, putând să apară şi un cutremur de 5,2 grade pe Richter. Timp de 12 zile, până pe 20 septembrie, nu a fost activitate seismică, iar energia s-a acumulat. Acum, aceasta se va degaja lent, ceea ce înseamnă că vom avea cutremure multe, de până la 5,2 grade pe Richter", ne-a explicat specialistul.

Ucrainenii anunţă un cutremur de 9 grade Richter

Pe harta întocmită de cercetătorii ucraineni, unda seismică se va simţi la mii de kilometri distanţă şi va fi de magnitudine între 7 şi 9, pe scara Richter.

Culoarea roşie, care înseamnă magnitudine 8 şi 9, pe scara Richter, porneşte din epicentru, adică din zona Vrancea şi se întinde în vestul şi sudul Ucrainei, în Balcani şi în Moldova.

Culoarea galbenă acoperă arii largi în ţara vecină, iar în Crimeea se estimează magnitudine chiar mai mult de 9!

Specialiştii ucraineni au colorat harta doar pe zona ţării lor, fără să precizeze ce se va întâmpla în România, ţara de origine a cutremurului.

Pentru comparaţie, cel mai puternic cutremur înregistrat în ultima sută de ani, de 9,5 grade pe scara Richter, a avut loc în Chile în 1960.

Au fost oraşe şterse de pe hartă, mii de clădiri la pământ şi zeci de mii de morţi.

Sursa: www.click.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii